Ruokinnassa käytettävät ravintolisät
Share
Raakaruokinta on kokonaisuus ja sopivaan ruokavalioon vaikuttaa aina koiran ikä, rotu ja aktiivisuus. Annettavien ravintolisien tarpeeseen vaikuttaa myös koko koiran aikaisempi historia ja terveydentilanne. Mieti siis, onko koirasi ollut sairaana, onko sillä allergioita, mikä on sen yleiskunto ja vointi. Tavoitteenamme on tarjota lemmikeille tarvittavat vitamiinit, hivenaineet, kivennäiset ja rasvahapot puhtaasti luonnonmukaisessa muodossa ja luonnollisista lähteistä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista ja silloin suosittelemme ruokinnan täydentämistä lisäravinteilla.
Vitamiinit, kivennäiset ja hivenaineet
Rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E, K) varastoituvat elimistöön, joten niitä ei ole välttämätöntä saada päivittäin vaan niiden saanti voidaan toteuttaa esimerkiksi viikkotasolla. Tiettyjen vitamiinien saanti ravinnossa on kuitenkin turvattava tarvittaessa vitamiinilisillä.
A-vitamiini on tärkeä muun muassa näkökyvylle, solukalvojen toiminnalle, luustolle ja immuniteetille. Luonnollinen lähde A-vitamiinille on maksa, joten mikäli koiran ruokavalioon ei voida sisällyttää maksaa, tulee A-vitamiini ottaa lisänä.
D-vitamiini on mukana muun muassa kalsium- ja fosforitasapainon säätelyssä. Luonnollisia lähteitä D-vitamiinille ovat rasvaiset kalat ja kalanmaksaöljy. Mikäli näiden osuus koiran ruokavaliosta on vähäinen tai niitä ei voida antaa lainkaan, tulee D-vitamiini ottaa lisänä.
E-vitamiini toimii antioksidanttina sekä estää rasvahappojen hapettumista. E-vitamiinia saadaan jonkin verran kasviöljyistä ja vehnänalkiosta, mutta se on usein aiheellinen lisä ravitsemukseen. Erityisesti rasvaisen kalan ja öljyjen yhteydessä E-vitamiinin rooli on tärkeä. Koiran elimistö ei itse muodosta E-vitamiinia, joten sitä tulee saada riittävästi ravinnosta ja tarvittaessa ravintolisänä.
Sinkki on yksi yleisimmin käytetyistä lisäravinteista ruokintatavasta riippumatta, sillä sen puute vaikuttaa muun muassa ihoon, turkkiin, tassuihin, vastustuskykyyn ja A-vitamiinin käyttöön. Luonnollisena sinkin lähteenä on liha, mutta myös lihapitoisella raakaruokinnalla sinkille tulee herkästi kausittaista tai jopa jatkuvaa tarvetta. Tyypillisimpiä sinkin puutostilan oireita ovat ohut ja huonokuntoinen turkki, kaljuuntuvat silmänympärykset ja anturoiden huono kunto.
Muita yleisiä ravitsemuksen lisiä ovat erilaiset öljyt ja rasvahappovalmisteet, nivelravinteet ja suolistoon vaikuttavat probiootit sekä prebiootit. Koiran suoliston kuntoon kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota, sillä hyvinvoiva suolisto myös käyttää saamansa ravinteet tehokkaammin hyödyksi.
Mikäli koira ei jostain syystä voi syödä ollenkaan raakaa luumateriaalia tai ruokaan ei tarkoituksella haluta lisätä luumateriaalia tulee kalsium antaa tällöin valmiina valmisteena. Suosituksena tällöin on antaa esimerkiksi monivitamiinia, joka sisältää kalsiumin lähteen.
Rasvat
Rasvat ja laadukkaat rasvahapot ovat tärkeitä mm. koirien iholle, karvalle, energian tuotantoon ja aivojen toiminnalle. Suosituksemme on aina antaa vaihtelevasti erilaisia rasvahappovalmisteita. Omega-6 ja -9 sekä E-vitamiini saadaan useimmiten kasviöljyistä ja vastaavasti omega-3:n parhaana lähteenä pidetään yleensä kalaöljyjä. Parhaimpia lähteitä ovat laadukas lohiöljy, pellavansiemenöljy camelinaöljy, hampunsiemenöljy tai esimerkiksi vehnänalkio- tai helokkiöljy.
Parhaimman tuloksen saa, kun öljylaatuja käytetään vaihdellen ja useampaa samaan aikaan. Nykyisin markkinoilta löytyy myös valmiita öljysekoituksia erilaisiin tarpeisiin. Osa käyttää kalanmaksaöljyä A-vitamiinin lähteenä, jolloin on kuitenkin varottava yliannostusta, koska A-vitamiini rasvaliukoisena varastoituu elimistöön.
Rasva toimii kehossa myös polttoaineena ja etenkin talvella rasvaa tarvitaan erityisesti lämmöntuotantoon. Hyviä eläinrasvoja ovat broilerin, sian, lampaan ja naudan rasva. Näitä on hyvä lisätä säännöllisesti aktiivisille koirille lisäenergian lähteeksi. Talviaikana kaikki koirat hyötyvät rasvalisästä, joka ehkäisee ihon kuivumista ja hilseilyä.