Allergisen (mutta aktiivisen) koiran ruokinta
Share
Jutun on kirjoittanut metsästäjä ja koiraurheilija Lotta Kovaljeff. Julkaistu 19.4.2023.
Jos koiran raakaruokinnassa ei tavallisesti ole tarpeeksi liikkuvia osia, niin entäpä sitten aktiivista elämää elävän moniallergisen steriloidun nartun ruokinta? Rihla on 5-vuotias lyhytkarvainen saksanseisojanarttu, jota käytetään monipuolisesti metsästykseen. Metsästyskauden ulkopuolella Rihlan kanssa harrastetaan koirajuoksua, -pyöräilyä ja -hiihtoa.
Meidän tarina allergian parissa alkoi Rihlan ollessa noin 9 kuukauden ikäinen. Koiralle alkoi tulla kutinaa erityisesti suupielien ja leuan alueelle. Kutina oli niin paha, että Rihla raapi paikoitellen leuan ihon rikki. Kutinan lisäksi Rihlalle tuli lyhyen ajan sisällä kahdesti korvatulehdus. Tällöin eläinlääkärimme suositteli Rihlalle eliminaatiodieettiä mahdollisen ruoka-aineallergian selvittämiseksi. Klinikalta olisi saanut ostaa allergiaruokaa, jonka proteiininlähteenä oli höyhenjauho. Rihla on aina ollut todella aktiivinen koira, jolle höyhenjauhoruoka tuntui hiukan kevyeltä vaihtoehdolta. Päätimme kokeilla eliminaatiodieetin toteutusta raakaruualla.
Helpoin tapa suorittaa eliminaatiodieetti
Eliminaatiodieetin idea lyhykäisyydessään on tarjota koiralle vähintään kahden kuukauden ajan vain yhtä ja samaa, mieluiten koiralle ennestään tuntematonta proteiininlähdettä. Koira ei saa tänä aikana syödä mitään muuta, eli allergianappulan ollessa kyseessä koiralle ei saisi antaa kahteen kuukauteen mitään muuta: ei luita, eikä nameja. Päätimme toteuttaa eliminaatiodieetin raakaruualla, mikä osoittautui ainakin meille helpoimmaksi mahdolliseksi tavaksi tehdä se: pakkasessa oli metsästyskaudelta valmiiksi peuran lihaa, sisäelimiä ja luita. Kaikki samaa proteiininlähdettä, joten peuran lihasta sai päivittäisen ruuan, sisäelimistä treeninameja ja peuran luista vielä leuoille purutöitä. Muutos oli sekä meille ihmisille, että koiralle helppo ja mukava toteuttaa ja peura proteiininlähteenä sopi Rihlalle erittäin hyvin. Rihlalle allergian aiheuttajiksi selvisi lopulta sian- ja kananliha, kaikki viljat ja siemenet sekä kasviperäiset öljyt.
Lisäravinteet yksilöllisen tarpeen mukaan
Seuraava yllätys itselleni tuli vitamiini- ja lisäravinneviidakossa. Rihlalle tuli allergiaoireita monista koirien vitamiiniseoksista. Jauhemuotoisissa seoksissa oli lähes aina jokin täyteaine (kuten esimerkiksi maissitärkkelys), mikä ei sopinut Rihlalle. Onneksi markkinoilta löytyi sekä vesipohjaista (Trikem Multivitamin) että täysin täyteaineetonta, vain luonnollisista ainesosista valmistettua vitamiiniseosta (AniForte Barf Complete).
Itselläni ei ollut aiempaa kokemusta raakaruokinnasta ja luulinkin sen olevan vaativuudessaan jotakin tähtitieteeseen verrattavaa. Onneksi olin väärässä. Käytin ammattilaista Rihlan yksilöllisen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen laskemiseen. Perusperiaatteet ymmärrettyäni olen pystynyt muokkaamaan lisäravinteiden määriä Rihlalle ruokinnan muutoksissa ja eri elämäntilanteisiin sopiviksi.
Steriloinnin jälkeen Rihla tuntui myös lihovan pelkästä ruuan näkemisestäkin, joten metsästyskauden ulkopuolella sen syömät lihat vaihdettiin vähemmän rasvaa sisältäviin vaihtoehtoihin ja annoskokojakin hieman pienennettiin.
Miltä raakaruokaa syövän koiran päivän ruoka näyttää?
Esimerkiksi tältä!
- 500 grammaa Murren Classic Hepo-Mix/Murren Classic Liha-kasvismix/Murren Basic naudan palalihaa
- 10 ml Trikem Multivitamin
- n.10 tippaa Probalans E-vitamiini
- n.1,5 ml Probalans B-vitamiini
- 2 mittaa Probalans Calciumbalans (paitsi, jos on syönyt aitoja luita, silloin kalsiumlisää ei tarvita)
- ripaus merilevää
- n.50 g kasviksia
Lisäksi kerran viikossa Rihla syö naudan tai peuran maksaa.
Rihla on syönyt pelkkää raakaruokaa nyt yli neljän vuoden ajan. Koira voi hyvin, se jaksaa tehdä innokkaasti töitä ja se myös palautuu rasituksesta nopeasti. Sen turkki kiiltää ja vatsa voi hyvin. Pitää kuitenkin muistaa, että koirien ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat todella yksilöllisiä ja mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovikaan toiselle koiralle. Toivotankin paljon tsemppiä kaikille koirien allergioiden kanssa taisteleville!