Matkustaminen lemmikin kanssa

Matkustaminen lemmikin kanssa

Juttu on julkaistu 11/2023 ja sen on kirjoittanut Emma Puranen / travelpet.info

Hyvin valmistautuneena matkaan ja sieltä terveenä takaisin

Lemmikin kanssa matkustaessa on otettava huomioon monia asioita. Tarvittavat asiakirjat, rokotukset ja loislääkitykset riippuvat siitä, onko tarkoitus matkustaa kotimaassa vai suunnata lemmikin kanssa ulkomaille. Ulkomaille lähtiessä lemmikki tarvitsee passin, aivan kuten me ihmisetkin. Matkan suunnittelu ja toteutus riippuu hyvin paljon myös lemmikin ominaisuuksista – eri rotuisten ja kokoisten eläinten kuljettaminen eroaa toisistaan ja omistajan on aina syytä miettiä, onko oma lemmikki luonteensa puolesta sopivaa matkaseuraa!

Kotimaan matkailua vai suuntana ulkomaat

Suomessa matkustaessa ei lemmikin tunnistusasiakirjoja tai rokotustodistuksia tarvitse kuljettaa mukana. Niin pitkään kuin Suomessa rekisteröity koira pysyy Suomen rajojen sisällä, riittää sille lakisääteisesti tunnistusmerkintänä mikrosiru ja rekisteröinti koirarekisteriin. Kissojen mikrosirutus- ja rekisteröintipakko on tulossa myöhemmin.

Ulkomaille lähtiessä sen sijaan tarvitaan aina mikrosirun ja rekisteröinnin lisäksi lemmikin (kissa, koira tai fretti) mukana kulkeva lemmikkieläinpassi, mihin on merkitty mm. ajantasainen raivotautirokotus sekä koirien tapauksessa mahdollisesti jo ennen matkaa annettu ekinokokkilääkitys. Ennen ulkomaille lähtöä kannattaa tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä, kattaako se lemmikin hoidon myös ulkomailla! Monissa maissa koiranomistajat on velvoitettu ottamaan vastuuvakuutus siltä varalta, että oma koira vahingoittaa toisen omaisuutta.

Matkanteko eroaa lemmikin lajin ja koon mukaan

Ennen matkan suunnittelua on hyvä tiedostaa, että matkanteko eroaa riippuen siitä, onko matkakaveri sylissä kulkevaa sorttia vai pienen hevosen kokoinen jätti. Omalla autolla matkatessa lemmikin koko on melko helppo ottaa huomioon, mutta lentoliikenteessä rajoitukset ovat tiukat. Lentoliikenteessä on rajoituksia niin lemmikin painon, rodun kuin kuljetuslaatikon osalta ja riippuen lemmikin koosta ja lennon määränpäästä se voi matkustaa joko matkustamossa, ruumassa tai rahtikuljetuksena. Tiettyjä lyhytkuonoisia kissa- ja koirarotuja sekä eräitä taistelukoirarotuja voi koskea erityisrajoituksia maahantulossa ja lentokuljetuksessa.

Muista kesäaikaan punkkisuojaus Suomessa matkustaessa

Pelkästään kotimaassa matkustaessa lemmikki ei tarvitse tavanomaisesta poikkeavia rokotuksia tai loislääkityksiä. Suomessa kissat ja koirat rokotetaan säännöllisesti samalla tavalla ympäri maan, aikuisen koiran rokotussykli on yleensä kolme vuotta. Paljon koirakontakteja omaava koira suositellaan lisäksi rokottamaan kennelyskää vastaan vuosittain. Kissojen rokotussykli on 1-3 vuotta riippuen siitä, onko kyseessä sisä- vai ulkokissa ja millä valmisteella se on rokotettu.

Lämpimän aikaan koirat ja ulkoilevat kissat tulee lääkitä ehkäisevästi myös puutiaisia karkottavilla/tappavilla valmisteilla. Muista, että puutiaiset ovat aktiivisia yli +4C lämpötilassa ja viimeisimmät punkkihavainnot osoittavat niiden levinneen pohjoisimpaan Lappiin asti. Punkkisuojaus on siis tarpeen läpi Suomen!

Tautisuojaus ulkomailla

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä idemmäs ja etelämmäs Euroopassa matkataan, sitä todennäköisemmin lemmikki tarvitsee Suomessa totuttuja rokotuksia ja loishäätöjä kattavamman suojan. Esimerkiksi etelän lämpimämpi ilmasto mahdollistaa sellaisten taudinaiheuttajien lisääntymisen, mistä meidän ei tarvitse viileässä pohjoisessa ainakaan toistaiseksi olla kovin huolissamme. Kuitenkin jo myös Viroon tai Ruotsiin matkustaessa lemmikki voi kohdata sellaisia taudinaiheuttajia, joita ei Suomessa juurikaan esiinny. Lisäksi mm. rokottamattomat kulkukoirat ylläpitävät tautien esiintymistä niissä maissa, joissa kulkukoiria esiintyy.

Lemmikin tautisuojaus on tärkeä sekä matkustavan yksilön, että Suomen muiden koirien takia – ethän huolimattomuuttasi tahdo tuoda tuliaisena lemmikkisi mukana sellaisia tauteja, joilta olisi voinut suojautua vähällä vaivalla!

Tarkasta matkakohteen lemmikkimyönteisyys ennen lähtöä

Erityisesti luontokohteet ovat oman lemmikin kanssa erinomaisia matkakohteita. Kannattaa kuitenkin aina tarkastaa, että lemmikit ovat sallittuja esimerkiksi luonnonsuojelualueilla. Suomessa on totuttu siihen, että koirat kuuluvat mukaan metsään ja ovat kytkettyinä tervetulleita lähes joka kansallispuistoon – näin ei kuitenkaan välttämättä ole kaikkialla.

Kaupungin sykkeeseen lemmikki kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun se on tottunut kaupunkielämään jo Suomessa. Moni Euroopan kaupungeista on vähintään Helsingin kokoisia, joten ihmishälinään tottumaton lemmikki voi kokea voimakasta stressiä isoissa kaupungeissa ulkomailla.

Ennalta suunnittelu auttaa paljon, mutta useimmat asiat selviävät myös matkan aikana kysymällä. Monet maat ovat hyvin lemmikkiystävällisiä ja lemmikit saavat paljon positiivista huomiota osakseen!

Lisätietoa lemmikkien kanssa matkustamisesta ja lemmikin tautisuojauksesta löydät osoitteesta www.travelpet.info »

Takaisin blogiin