Koiran eutanasia
Share
Luopuminen on väistämätön osa elämää rakkaan lemmikin kanssa. Lemmikki varsin harvoin ihmisen hoidossa kokee niin sanotusti luonnollisen kuoleman, vaan lemmikin elämä päätetään useimmiten eutanasialla. Eutanasia tarkoittaa lemmikin elämän päättämistä ja yleensä toimenpiteen hoitaa eläinlääkäri tähän tarkoitetuilla lääkeaineilla. Tilanteen väistämättömyyden takia siihen on hyvä tutustua ja varautua jo etukäteen.
Milloin?
On lähes mahdotonta määritellä tarkkaan, milloin eutanasiapäätös tulisi tehdä. Usein määritelmä on se, että lemmikillä on enemmän huonoja kuin hyviä päiviä. Omistaja viime kädessä tuntee lemmikkinsä parhaiten ja eläinlääkäri tarvittaessa auttaa päätöksen tekemisessä. Tyypillisiä syitä päätökselle ovat vanhuus, sairaudet ja tapaturmaiset vammat. Iän tuomien vaivojen tai hitaasti etenevän sairauden kanssa päätös voi kypsyä ajan kanssa ja se voidaan suunnitella tietyn ajan päähän. Nopeasti etenevien sairauksien sekä tapaturmien kanssa päätös voidaan joutua tekemään hyvinkin pikaisesti.
Päätös ei koskaan ole helppo, sillä kyse on rakkaasta perheenjäsenestä. Ensisijaisesti on kuitenkin aina tärkeintä ajatella lemmikin etua ja hyvinvointia. Omistajan velvollisuus on välttää lemmikin turhaa kärsimystä ja sen tarpeetonta pitkittämistä. On suurinta rakkautta ystäväänsä kohtaan päästää se ajoissa pois ja siksi se päätös tulee tehdä epäitsekkäästi lemmikin etua ajatellen. Moni lemmikkinsä menettänyt kuvailee, että sen yksinkertaisesti tietää, kun aika on tullut.
Eutanasia
Tyypillisesti päätös eutanasiasta (puhutaan myös "lopettamisesta") tapahtuu siten, että sitä varten varataan erikseen aika eläinlääkäriltä. Toinen tyypillinen tapa on se, että lemmikki on tuotu tutkimuksiin eläinlääkäriin, jossa löydetään perusteet eutanasialle, jolloin se mahdollisesti suoritetaan samalla käynnillä.
Mitä eutanasiassa sitten tapahtuu?
Ensin lemmikki saa pistoksena yleensä takajalan lihakseen rauhoittavaa ainetta. Tämä saa lemmikin rentoutumaan ja nukahtamaan. Nukahtamisen jälkeen jalkaan laitetaan verisuonikanyyli, jota kautta annostellaan yliannos nukutusainetta. Tämä syventää unta ja saa lopulta elintoiminnot lakkaamaan. Lopuksi eläinlääkäri kuuntelee lemmikin sydämen ja keuhkot ja toteaa eläimen kuolleeksi.
Eutanasia suoritetaan usein klinikalla, mutta monilla paikkakunnilla eläinlääkärit tekevät myös kotikäyntejä. Kotona suoritettava eutanasia on yleensä kaikille osapuolille rauhallisempi ja lemmikki saa nukkua pois tutussa ympäristössä. Tämä on usein parempi vaihtoehto lemmikille, joka pelkää tai stressaa eläinlääkäriasemalla sekä tapauksissa, joissa lemmikin siirtäminen aiheuttaisi sille lisää kärsimystä.
Lemmikit vain hyvin harvoin kuolevat luonnollisesti, joten eutanasia on eläinlääkäreille tuttu toimenpide. Useimmilla klinikoilla järjestetään rauhallinen tila ja ilmapiiri, jotta saatte lemmikkisi kanssa jättää rauhassa hyvästit. Klinikoilla työskentelevät ovat mitä luultavimmin itsekin menettäneet rakkaan lemmikin, joten he tietävät mitä käyt läpi.
Lemmikin tuhkaus
Tänä päivänä useimmat lemmikit menevät tuhkattavaksi joko yksilö- tai joukkotuhkaukseen. Myös hautaaminen on mahdollista. Useimmat klinikat toimivat yhteistyössä krematorioiden kanssa, jolloin klinikka ja krematorio yhdessä huolehtivat lemmikin viimeiselle matkalleen. Tämän jälkeen voit hakea uurnan joko klinikalta tai se postitetaan kotiin.
Lemmikin voi myös itse viedä yksilötuhkaukseen riippumatta siitä onko eutanasia tapahtunut kotona vai klinikalla. Kuoleman jälkeen eläimen keho rentoutuu täysin ja ulos saattaa valua virtsaa ja ulostetta, joten kuljettamista varten on hyvä varata jotakin kosteuden pitävää suojaksi, kuten muovipussi tai kestokassi. Jäntevyyden menettänyt ruumis on myös hankalampi ja painavamman tuntuinen kantaa, joten tähänkin tulee varautua.
Tuhkaamot palvelevat yleensä joko ajanvarauksella tai päivystysluontoisesti. Saapumisesta voi ilmoittaa ennakkoon, kun eutanasian ajankohta on tiedossa. Akuuteissa lopetustapauksissa joillekin tuhkaamoille riittää ennakkotieto, että olette saapumassa. Paikkakohtaiset toimintaohjeet voi aina tarkistaa lähimmän tuhkaamon kotisivuilta.
Joissain paikoissa on omat pienet huoneet, jonne lemmikki viedään ennen tuhkaamista ja saatte vielä kaikessa rauhassa jättää jäähyväiset ja sopeutua tilanteeseen ilman kiirettä. Kaikilla tuhkaamoilla ei ole erillisiä huoneita, mutta vastaanottotilat ovat rauhallisia ja mitä todennäköisimmin teille kerrotaan, että kiirehtiä ei tarvitse. Lemmikille voi laittaa mukaan tuhkaukseen myös esimerkiksi sen suosikkiviltin tai pehmolelun. Haluamansa uurnan voi useimmissa paikoissa valita jo ennakkoon varauksen yhteydessä tai paikan päällä.
Tyypillisesti saat noin viikon sisällä viestin, että lemmikkisi on valmis kotimatkalle. Uurnan voi joko hakea itse tai se voidaan toimittaa yhteistyöklinikalle tai postitse.
Lopuksi
Kuolema ei ole hilpeä aihe, mutta se on väistämätön osa kaikkea elämää. Jokainen lemmikin kanssa samaa polkua asteleva mitä suurimmalla todennäköisyydellä ennen pitkää joutuu näiden asioiden äärelle. Kuolemaa tai eutanasiatilannetta ei tarvitse pelätä, mutta niihin on hyvä varautua sekä valmistautua.
Tyypillisesti lemmikin eutanasia on hyvin rauhallinen tapahtuma. Paras ystäväsi ansaitsee arvokkaan päätöksen elämälleen sitä rakastavien ihmisten - ja joskus myös lauman muiden nelijalkaisten - ympäröimänä. On suurinta rakkautta päästää ajoissa irti ja vapauttaa rakas ystäväsi elämästä, joka ei ole sille enää elämisen arvoista.