Lemmikin raakaruoan turvallisuus

Lemmikin raakaruoan turvallisuus

Murren Murkinan arvoissa korostuu vastuullisuus, luonnonmukaisuus ja asiakaslähtöisyys. Lemmikkien hyvinvointi on meille erittäin tärkeää ja tämän vuoksi me haluamme, että valikoimissamme olevat lemmikkien ruoat ovat laadukkaita, jotta niiden avulla pystyy tarjoamaan hyvää, lemmikkien ravitsemuksen kannalta sopivaa ruokaa. Lähiruoka ja kotimaisuus ovat meille tärkeitä, mutta valikoimissamme on myös laadukkaita ulkomaisia tuotteita, koska kaikkia tuotteita ei saa kotimaisena.

Suosimme mahdollisuuksien mukaan keskikokoisia tai pieniä yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet vastuullisuuteen, kestävään kehitykseen, luonnonmukaisuuteen sekä hyvään laatuun lemmikkien ruoissa. Tarkastamme tarkkaan valikoimissamme olevien tuotteiden ravintoarvon, sisällysluettelon ja tarkastelemme tuotteita myös lemmikin omistajien näkökulmasta. Emme pidä valikoimissamme sellaisia tuotteita, joita emme voisi hyvillä mielin tarjota omille lemmikeillemme.

Uskomme raakaruokinnan etuihin ja seuraamme raakaruokintaan liittyvää kehitystä aktiivisesti, mutta koska kaikille lemmikeille tai kaikille talouksille raakaruokinta ei ole toimiva vaihtoehto, valikoimissamme on myös monipuolisesti sekä kuiva- että märkäruokia.

Raakana myytävä lemmikkien ruoka Suomessa

Raakana myytäville lemmikkien ruoille (lainsäädännössä kutsutaan “rehuksi”) on Suomen lainsäädännössä erittäin tiukat laatuvaatimukset tuotteiden hyvän hygieenisen laadun varmistamiseksi.

Raakana myytävän lemmikkieläinten ruoan valmistukseen saa käyttää ainoastaan niitä teuraseläinten osia, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi. Tällaisia lihoja ovat mm. kieli, kateenkorva, kurkunpää, päänlihat, hetulat, henkitorvi, ruokatorvi, keuhkot, sydän, sydämen kanta, väliliha, maksa, perna, munuaiset, munuaisrasvat, sisärasvat, ihra. (lähde: Ruokavirasto (ent. Evira), sivutuoteasetuksen mukainen opas turkiseläinten, tarhakoirien ja lemmikkieläinten rehua valmistaville laitoksille, kohta 10.1)

Suurin osa maassamme myytävistä raakapakasteista valmistetaan isojen tunnettujen liha-alan laitosten tuotteista. Suomessa myytäviä lemmikkien jauhelihoja sekä lihaseoksia saa valmistaa vain Ruokaviraston hyväksymissä ja valvomissa laitoksissa.

Eläinkaupoissa myytävät raakapakastetuotteet valmistetaan teuraseläimistä, jotka ovat ennen teurastusta eläinlääkärin tarkastamia ja hyväksymiä. Tarkastuksen yhteydessä eläimet testataan ja varmistetaan, että eläimessä ei ole trikiini- tai salmonellatartuntaa. Raakapakasteita valmistavissa laitoksissa tehdään tarvittavat analyysit ja ruhon osat käsitellään pilkkomalla, jauhamalla ja pakkaamalla. Tuotteista voidaan myös tehdä seoksia. Useimmiten pakasteista tehdään myös raaka-aineanalyysi, jotka kertovat proteiinin, rasvan sekä kosteuden osuudet. Bakteerinäytteillä tutkitaan lihasta salmonella, enterobakteerit sekä kokonaisbakteerimäärät. Tutkittavat analyysit ja niiden bakteeripitoisuuksien raja-arvot (sallitut arvot) ovat samat kaikissa lemmikkieläinruoissa (kuiva-, purkki- ja raakaruoka).

Kun lemmikkien raakaravintoon ei lisätä säilöntä-, väri- tai makuaineita, tuotteen laatua on helppo arvioida jo myymälässä pakastealtaassa sekä sulatusvaiheessa kotona tuotteen ulkonäköä tutkimalla. Mikäli ei ole tottunut raa’an lihan tai lihaseoksen tarkasteluun, tämä voi alkuun vaatia tottumista. Yleisesti ottaen tuore hyvälaatuinen liha näyttää väriltään hieman punertavalta ja sen tuoksu on mieto. Sisäelimissä ja riistassa on oma, vahvempi tuoksunsa. Lihan ja lihaseoksen pinnan väri saattaa muuttua varastoitaessa, kun tuote on kosketuksissa hapen kanssa. Lievä hapettuminen ei siis pilaa tuotetta. Laadukas raakaruoka on tiukkojen hygieniasäädöstensä vuoksi turvallinen valinta koirien ja kissojen ravinnoksi – lisäksi lihan raaka “olomuoto” on luontainen valinta lihaa syöville lemmikeille.

Lemmikkien elimistö on sopeutunut käsittelemään raakaravintoa. Koska kaupallisesti tuotetun raakaravinnon valvonta on tarkkaa ja tuotteissa käytetään vain ihmisravinnoksi soveltuvia raaka-aineita, salmonellatartunnan tai trikiinitartunnan saaminen kaupallisesta raakaravinnosta on lähes mahdotonta. Myös muiden bakteerien osalta riski on Suomessa hyvin pieni, sillä teurastamoissa ja lihankäsittelylaitoksissa hygieniatasoa valvotaan tarkasti. Mikäli lihoja ja ruhonosia hankitaan paikoista, joissa tarkastuksia ei ole tehty (metsästysseurat) tai lemmikki pyydystää itse ulkoa “pienriistaa” tai koira syö ulkona ulosteita, tartuntariski on olemassa.

Raakaruokinnan suosio on viime vuosina kasvanut, mutta osaa lemmikkien omistajista askarruttaa raakaruokinnan aloittaminen tai raa’an ruoan bakteeripitoisuus. Raakaruokinnan aloittaminen valmiiden, pakastettujen raakaruoka-aterioiden avulla on kuitenkin helppoa ja turvallista. Kun tuotteet säilytetään pakastettuna ja niitä sulatetaan vain tarvittava määrä kerrallaan, ne ovat lemmikille turvallinen ja maukas ruokintavaihtoehto. Tuotteita kannattaa vaihdella, jotta ruokavaliosta ei tule liian yksipuolinen, vaikka lemmikille lempiruoka löytyisikin. Mikäli ruokavalion haluaa koostaa täysin itse lihoista ja lihaisista luista, tarvitaan enemmän perehtymistä erilaisten vitamiinien, öljyjen ja rasvojen sekä muiden ruoka-aineiden käyttöön, jotta ruokavalio olisi kokonaisuutena ihanteellinen lemmikin ikä, terveys, aktiivisuus, ja elinvaihe huomioon ottaen.

Kuumentamalla prosessoidut eläintenruoat

Kun valitsee lemmikilleen jalostettua eläintenruokaa, on hyvä lukea tarkasti valmistusaineet, eli mistä raaka-aineista tuote on valmistettu. Tuotteet tulee ilmoittaa pitoisuusjärjestyksessä: ensin luetellaan ne aineet, joita on eniten. Laadukkaimmissa eläintenruoissa käytetään myös parempia ruhonosia, mutta voimakkaasti hinnan kanssa kilpailevissa tuotteissa käytetään yleensä rehukäyttöön sopivia, mutta elintarvikkeeksi kelpaamattomia raaka-aineita. Tuotteen sisältämä lihapitoisuus on myös yksi hyvä mittari, mutta yhtä tärkeää on tutkia, millaista lihaa tuotteen valmistuksessa ilmoitetaan käytettävän eli mikä ilmoitetaan valkuaisen lähteeksi, eli onko se esimerkiksi liha vai liha ja eläinperäiset sivutuotteet.

Prosessoiduissa lemmikkien ruoissa (kuivaruoat) kilohinnat vaihtelevat todella paljon. Edullisemmat tuotteet sisältävät usein melko runsaasti viljoja ja ne voivat myös sisältää runsaasti erilaisia prosessoinnissa tarvittavia lisäaineita, makuaineita, sokereita tai säilöntäaineita. 2000-luvulla lainsäädäntöä on tiukennettu sen osalta, mitä raaka-aineita lemmikkien ruokiin saa käyttää. Erilaisten prosessointimenetelmien avulla halvoista sivutuotteista voidaan valmistaa eläinvalkuaista, jota käytetään joissakin kuivaruoissa proteiinin eli valkuaisen lähteinä. On hyvä tutkia, kuinka suuri osuus valkuaisesta tulee tällaisen prosessin kautta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi lihaluujauho, luujauho, verijauho, kalajauho, höyhenjauho ja sarvijauho.

Kun raakaruoassa raaka-aineet pääsääntöisesti vain pilkotaan, jauhetaan, sekoitetaan ja pakastetaan, valmisruoat ja niiden raaka-aineet sen sijaan ovat usein käsitelty erilaisilla prosesseilla kuten paistamalla, jauhamalla, kuumentamalla sekä uudelleenmuotoilulla. Raaka-aineiden laatu sekä prosessointitapa vaikuttavat sekä hintaan että lopputuotteen laatuun.

Lemmikkien ruoissa on siis eroja

Uusien prosessointitapojen avulla (mm. ilmakuivaus, ei kovaa lämpöä) eräät valmistajat ovat löytäneet valmistustapoja, jotka säilyttävät varsin suuren osan raaka-aineiden ravintoarvosta. Tällaiset tuotteet eivät kuitenkaan kuulu hintahaitarin edullisimpiin. Kuivaruokien valmistuksessa tuhoutuu vitamiineja, jolloin niitä joudutaan lisäämään tuotteen ravintoarvon lisäämiseksi. Mikäli prosessointi on voimakasta – kuten sivutuotteita prosessoitaessa – tai mikäli tuote sisältää runsaasti viljoja, jotka eivät niinkään houkuttele lihansyöjää, tuotteen väriä ja makua joudutaan parantamaan väri- ja aromivahventeilla.

Lemmikkien ruoissa on siis eroja. Valitsemme valikoimiimme turvallisina pitämiämme ruokamerkkejä, joissa hyvien raaka-aineiden avulla tuotetaan ravitsemuksellisesti hyvää lemmikkien ruokaa. Haluamme tarjota asiakkaillemme erilaisia vaihtoehtoja ja siksi meillä on tarjolla niin säilykkeitä, kosteita, puolikosteita kuin kuivia lemmikin ruokia – laajin valikoima meillä on kuitenkin erilaisissa raakaravintoon sopivissa tuotteissa.

Takaisin blogiin