Vetovarusteiden valinta
Share
Yleisimmin harrastetut vetolajit koiran kanssa ovat juoksu, pyöräily ja hiihto. Lisäksi suosittuja ovat myös kelkan ja reen veto. Tässä artikkelissa perehdymme erityisesti juoksussa, pyöräilyssä ja hiihdossa tarvittaviin varusteisiin.
Nimensä mukaisesti näissä lajeissa tarkoituksena on, että koira vetää perässään ihmistä, joka kulkee jalkaisin, polkupyörällä tai suksilla. Lajit ovat hyvin fyysisiä, joten koiran peruskunnon ja varusteiden tulee ehdottomasti olla kunnossa.
Valjaat
Monesta muusta asiasta voidaan joustaa, mutta koiran vetovaljaista ei ikinä. Koiraan kohdistuu vetolajeissa valjaiden kautta kova paine, joten valjaiden pitää istua mahdollisimman hyvin, jotta turhilta jumeilta, hiertymiltä ja vammoilta vältytään. Et haluaisi itsekään lähteä ahkeroimaan painavan rinkan kanssa, jossa painopiste on pielessä, remmit painavat ikävästi ja materiaalit hankaavat ihoa.
Vetolajeissa tulee käyttää siihen tarkoitettuja vetovaljaita. Ne on suunniteltu niin, että vetopaine jakautuu tasaisesti ja mahdollistaa koiralle mielekkään vetämisen. Oikean kokoinen valjas ei tuo painetta kurkulle, ei paina ja hankaa kainaloa tai valu kylkikaaren yli koiran vyötärön pehmeälle osalle. Sopiva valjas myös mahdollistaa koiran etujalkojen vapaan liikeradan eteenpäin olkapään ja lavan liikettä häiritsemättä.
Tyypillisesti ostetaan liian suuri kuin liian pieni valjas. Vetovaljaan tulee istua koiran päällä napakasti ja sen pukeminen saa olla ”pieni jumppa”. Murren Murkinan henkilökunta auttaa aina mielellään valjaiden sovittamisessa!
Vetonaru
Vetolajeissa käytetään aina joustavaa liinaa. Vetonarujen jousto-ominaisuus pehmentää nykäyksien terävyyttä liikkeellelähdöissä ja kiihdytyksissä. Tämä ominaisuus tekee vetämisen huomattavasti miellyttävämmäksi sekä ihmiselle että koiralle.
Pituuden valinta
Yleensä juoksuun valitaan lyhyempi naru, jonka pituus venytettynä on tyypillisesti noin 190-200 cm.
Pyöräilyssä ja hiihdossa etupyörä ja suksien kärjet aiheuttavat sen, että koiraan tarvitaan hieman pidempi välimatka, jotta ei ajauduta koiran jaloille sen hiljentäessä vauhtiaan. Tällöin valitaan pidempi vetonaru, jonka pituus on vaihdellen noin 250-280 cm.
Vetovyö
Juoksussa ja hiihdossa koiraan kiinnitetty vetonaru kiinnitetään ihmiselle puettavaan vetovyöhön. Vetovyön tulee asettua lantion alueelle, takapuolen päälle. Jos vetovyö nousee vyötärölle, kohdistuu vetopaine selkään, jolloin selkä rasittuu. Lantion korkeudelle tuleva veto ei rasita selkää ja auttaa etenkin juostessa liikuttamaan luontevasti jalkaa reippaasti eteenpäin.
Pyöräily
Koirapyöräilyssä liina kiinnitetään pyörän etuosan runkoon. Riskinä on, että koiran hidastaessa vauhtiaan liina löystyy ja kiertyy etupyörään, jolloin kaatumisriski kasvaa. Vetoadapteri on pyörän runkoon kiinnitettävä ”antenni”, jonka läpi liina kulkee. Vetoadapteri siis ohjaa liinaa pysymään irti etupyörästä.
Lopuksi
Vetolajit ovat hauska ja tehokas kuntoilu-, harrastus- ja kilpailumuoto yhdessä koiran kanssa. Ne kehittävät mainiosti niin koiran kuin omistajankin kuntoa ja tarjoavat huikeaa yhdessä tekemisen ja kokemisen riemua, kun toinen toistaan kannustaen kiritään ne viimeiset metrit treenistä!
Koiralle kannattaa opettaa muun muassa suunta- ja temposanat, kuten kääntyminen oikealle ja vasemmalle sekä vauhdin hidastaminen ja pysähtyminen. Harjoittelu kannattaa aloittaa jalkaisin ja saada käytettävät ohjesanat toimimaan varmasti ennen vauhdin lisäämistä pyörän tai suksien kanssa.
Kuten kaikessa kuormittavassa fyysisessä harjoittelussa, vetolajeissa tulee huolehtia kunnollisesta lämmittelystä, jäähdyttelystä, ravinnosta, nesteytyksestä ja palautumisesta.
Murre toivottaa kaikille vauhdikkaita kilometrejä!