Rauniokoira

Rauniokoira

Juttu on julkaistu 09/2022 ja sen on kirjoittanut koiraurheilija Mia Pyykkö.

Rauniokoira, mikä se on?

Rauniokoira on pelastuskoira, joka etsii ihmisiä esimerkiksi sortuneista rakenteista tai erilaisilta onnettomuusalueilta. Rauniokoiran työskentely perustuu koiran uskomattomaan hajuaistiin ja kykyyn osoittaa ohjaajalle ja pelastajille onko vaikkapa sortuneen talon alle jäänyt ihmisiä loukkoon.

Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 200 pelastuskoiraa, jotka toimivat viranomaisten apuna kadonneiden ihmisten etsimisessä. Pelastuskoirat toimivat pääsääntöisesti metsäetsinnöissä, sekä etenkin Etelä-Suomessa myös taajama-alueilla. Raunioille hälytystehtäviin koulutettuja koiria on kuitenkin vain muutamia kymmeniä.

Ukrainan sota on havahduttanut kiinnittämään huomiota myös rauniokoirien tarpeellisuuteen. Rauniokoirien koulutus on viime vuosina vähentynyt ja useat raunioharjoittelupaikat ympäri Suomea ovat päässeet osin metsittymään. Pääkaupunkiseudulla rauniokoiratoiminta on kuitenkin pysynyt aktiivisena ja esimerkiksi Helsingin kaupunki ylläpitää poikkeusoloissa toimivaa pelastusmuodostelmaa, johon kuuluu myös rauniokoirakoita. Raunioiden lisäksi rauniokoirien kanssa harjoitellaan rakennuksissa ja erilaisilla varasto- ja työmaa-alueilla. Treenaamiseen alueilla tarvitaan aina paikan omistajan lupa ja harjoittelupaikoista on usein pulaa.

Rauniokoirien kouluttaminen perustuu varautumiseen ja valmiuteen toimia kriisitilanteissa. Aiemmin Suomi on kouluttanut rauniokoiria myös osana kansainvälistä rauniopelastusmuodostelmaansa, mutta sisäministeriön päätöksellä kansainvälisen rauniomuodostelman valmius lakkautettiin viime vuoden vaihteessa. Suomessa on kuitenkin meneillään uusia rauniokoirien kouluttautumiseen liittyviä hankkeita yhdessä sisäministeriön ja pelastustoimen kanssa, joten tulevaisuudessa rauniokoirien kouluttamiseen toivottavasti jälleen panostetaan enemmän.

Rauniokoiria koulutetaan vapaaehtoisuuteen perustuen

Pelastuskoiran kouluttaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja vie runsaasti aikaa. Hälytyskelpoisuudenkin saatuaan koirakon tulee harjoitella aktiivisesti ja ylläpitää taitojaan tositehtävien lomassa. Pelastuskoiratoiminta onkin useille aktiiveille elämäntapa, joka helposti vie mennessään. Pelastuskoiratoiminta on myös erittäin monipuolista ja erikoisosaamista itselle ja koiralle voi hankkia raunioiden lisäksi muun muassa laviinista, eli lumivyöryetsinnästä, sekä meripelastuksesta. Tositoimien ja niihin valmistautumisen lisäksi pelastuspuolella suoritetaan kokeita ja eri pelastuskoiralajeja voi myös halutessaan kisata aina MM-tasolle asti.

Mitä rauniokoiralta ja ohjaajalta vaaditaan?

Pelastuskoiratoiminta vaatii koiralta ja ohjaajalta yhteistyötä ja luottamusta. Yhteisen kouluttautumisen myötä kumpikin osapuolista oppii luottamaan toisiinsa ja kokenut ohjaaja osaa lukea monia asioita jo koiran pienistäkin eleistä.

Rauniokoiralta vaaditaan ketteryyttä, alustavarmuutta ja itsenäisyyttä. Raunioilla työskennellessä kaikki paikat eivät välttämättä ole ihmiselle turvallisia mennä, joten koira saattaa joutua työskentelemään kaukana ohjaajastaan itsenäisesti. Koiran on kuitenkin oltava myös hyvin ohjattavissa ja tarvittaessa pysäytettävissä tai kutsuttavissa pois, mikäli turvallisuustilanne niin vaatii.

Ihmisten kanssa toimiakseen koiran tulee olla sosiaalinen ja sietää muun muassa nostamista ja kantamista. Koiran tulee kyetä työskentelemään erilaisten häiriöiden alaisuudessa ja hyvin erilaisissa ympäristöissä, tarvittaessa myös esimerkiksi suojajalkineet jalassa.

Raunioilla työskenteleminen on koiralle yleisesti raskaampaa ja vaativampaa kuin metsäetsinnöillä. Koiran tulee olla fyysisesti hyvässä kunnossa, sekä omata hyvä tasapaino ja hahmotuskyky, jotta se voi ketterästi, mutta turvallisesti liikkua kapeilla, korkeilla ja liukkailla alustoilla. Vaativuutensa tähden raunioilla koiran työskentelyaika on lyhyempi, kun metsässä, jossa koira voi työskennellä etsien useitakin tunteja.

Ohjaajalta vaaditaan kykyä liikkua erilaisilla alustoilla ja kykyä ymmärtää ja hahmottaa riskejä ja vaaroja, joita romahtaneista rakenteista saattaa syntyä. Ohjaajan tulee myös ymmärtää hajun liikkumista rakenteissa ja osata tehdä järkeviä etsintäsuunnitelmia hyvinkin erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Raunioilla treenatessa ei kannata olla ahtaan- tai suljetun paikan kammoa, sillä maalimiehenä koirille toimiminen vaatii usein mitä erinäisempiin paikkoihin piiloutumista.

Kuinka päästä kouluttamaan rauniokoiraa?

Rauniotoiminta on pelastuskoiratoimintaa, joten rauniokoiria kouluttavat Palveluskoiraliiton ja Pelastuskoiraliiton alaiset pelastuskoirayhdistykset. Kaikki pelastuskoirat eivät kuitenkaan ole koulutettuja rauniokoiria, vaan rauniot vaativat erikoistumista juuri raunioissa ja rakennuksissa työskentelyyn.

Mikäli innostuit rauniotoiminnasta, kannattaa selvittää lähelläsi olevista pelastuskoirayhdistyksistä onko heillä rauniokoirien koulutusta ja hakea rohkeasti mukaan.

Kuva: Aino Vakkilainen

Takaisin blogiin