Canicross eli koirajuoksu
Share
[Canis = koira, cross = maasto]
Canicross
Koirajuoksu on kehitetty alun perin valjakkokoirien harjoittamiseen lumettomalla maalla, mutta siitä on sittemmin tullut suosittu harrastus ja kilpalaji, jota voi harrastaa kaiken kokoisten ja rotuisten koirien kanssa. Koirajuoksu on erityisen suosittua Euroopan vähälumisemmilla seuduilla, mutta se on saavuttanut suuren suosion myös meillä päin ja onkin monen koirakon päälaji.
Mikä tahansa koiran kanssa juokseminen ei ole canicrossia, sillä olennaista on, että koira vetää ja kulkee koko ajan edellä. Koirajuoksussa koirakko etenee niin nopeasti kuin ohjaaja pystyy koiran perässä juoksemaan. Kilpailtaessa juostava matka on tavallisimmin aikuisilla 5–6 km ja nuorilla 3 km. Usein luokkia on myös harrastelijoille, jolloin matka on lyhyempi ja reitti helpompi. Kilpailut ovat avoimia kaikille rokotetuille koirille.
Varusteet
Tarvitset koirallesi hyvät, istuvat ja vetoon sopivat valjaat. Vetovaljaita valitessa kiinnitetään erityistä huomiota istuvuuteen ja siihen mihin veto kohdistuu. Valjas ei saa puristaa kaulaa ja jalkojen on päästävä liikkumaan vapaasti. Jos teillä ei ole vielä valjaita, voit pyytää sovitustilanteessa myyjiemme apua, autamme mielellämme!
Jotta saat kädet vapaaksi ja koiran kiinni, tarvitset itsellesi vetovyön. Vetovyö sijoitetaan alas lantiolle, jolloin vyöhön kohdistuva paine tulee keskelle kehoa. Vetovyötä ei tule sijoittaa vyötärölle, sillä liian ylös kohdistuva vetopaine rasittaa selkää ja huonontaa juoksuasentoa. Vetovyön tulee asettua hyvin alas lantiolle, takapuolen päälle. Vetovyö myös vapauttaa molemmat kätesi niiden luonnolliseen heiluriliikkeeseen.
Tuotevinkki: Zero DC Speedy on huippusuosittu housumallinen vetovyö, joka pysyy paikallaan erinomaisesti. Hyvät säätömahdollisuudet takaavat täydellisen istuvuuden.
Koira kiinnitetään vetovyöhön joustavalla vetonarulla. Juoksuun käytettävässä vetonarussa on jousto, jonka tarkoitus on pehmentää vauhdin ja liikkeen muutoksista johtuvia nykäyksiä. Jousto-ominaisuus tekee vetämisestä merkittävästi miellyttävämpää sekä koiralle että omistajalle.
Kun jalassasi on pitävät ja iskuja vaimentavat lenkkikengät, olet valmis juoksuhommiin!
Sitten menoksi!
Vetoharjoittelu aloitetaan lyhyillä pätkillä, jotka voivat olla opetustavasta riippuen alkuun jopa vain joitain metrejä. Opettamiseen voidaan käyttää makupaloja, palkkausleluja tai koiran suosikki-ihmistä odottamassa palkintona vetopätkän lopussa. Avustaja voi esimerkiksi houkutella koiraa edeltä käsin, kun itse juokset koiran kanssa innostavasti ”kilpaa” palkalle. Apuna voidaan käyttää myös kokeneempaa canicross-koirakkoa, joka näyttää mallia ja toimii houkuttimena opettelevalle koiralle.
Toisille koirille ja omistajille myös sheippaaminen (engl. shaping) on toimiva koulutustapa. Voit esimerkiksi ottaa mukaan koirasi lempilelun ja täydessä vetovarustuksessa lähteä koiran kanssa liikkeelle. Aluksi riittää, että koirasi ajautuu kulkemaan edelläsi, jolloin heität palkkalelun kulkusuunnasta katsottuna eteenpäin ja juoksette kilpaa innostaen palkan luokse. Tämän jälkeen otat lelun takaisin itsellesi ja passivoidut jatkaen kävelyä. Koira opetetaan aktivoimaan ohjaaja kulkemalla edellä ja vetämällä. Tästä pidennetään aina siihen, että koiralle heitetään palkka, kun liina kiristyy edes hetkeksi ja pelkän kilpajuoksun sijaan annetaan koiran vetää palkalle. Koiran saadessa ideasta kiinni (veto = palkka), voidaan palkan saamiseksi vaadittavaa vetomatkaa pidentää hiljalleen sekä yhdistää mukaan veto-käsky.
- Vinkki: Opeta koiralle erikseen pysähtymiskäsky. Koiraa ei tule varsinkaan harjoitteluvaiheessa hidastaa liinasta vetämällä, koska nyt halutaan nimenomaan vetoa, vetoa ja vielä lisää vetoa! Kun koira oppii erillisen käskyn hidastamista varten, se tietää tehdä puskutraktorin lailla vetohommia, vaikka perässä juokseva ihminen hyytyisi kuinka.
Toisille koirille juokseminen ja vetäminen tulee hyvin luonnostaan, jolloin omistajan huolehdittavaksi jääkin oikeastaan vain riittävä maltti vetoharjoittelun alussa sekä mahdolliset suunta- ja pysähtymiskäskyt. Muistakaa myös hyvät alkulämmittelyt ja loppujäähdyttelyt!
Vaikka lajissa on hyvät kilpailumahdollisuudet, harrastetaan canicrossia pääasiassa ihan omaksi iloksi ja kuntoilumielessä. Canicrossissa pääset yhdessä koirasi kanssa rikkomaan omia ennätyksiänne ja yllyttämään toisenne kerta toisensa jälkeen huippusuorituksiin. Ei ole merkitystä onko koirasi iso vai pieni ja juoksetteko lyhyttä vai pitkää matkaa; oikeilla varusteilla ja hyvin harjoiteltuna tulette saamaan huikean upeita ja vauhdikkaita yhteisiä hetkiä tämän lajin parissa!
Juoksemisen iloa!