Palkkaus agilityssä - iloa ja vauhtia työskentelyyn

Palkkaus agilityssä - iloa ja vauhtia työskentelyyn

Jutun on kirjoittanut agilityvalmentaja Marjo Viljamaa.

Teen töitä viikoittain hyvinkin erilaisten koirakoiden kanssa. Niin erilaisia kuin koirakotkin ovat, niin erilaisia saattavat olla koirien palkatkin. Kuten muissakin lajeissa, agilityssä palkalla on merkitystä sen suhteen, miten innokkaasti koira tekee sinulle töitä. Vaikka tässä blogikirjoituksessani keskitynkin palkkaukseen lelujen ja namien kautta, ei saa unohtaa, että kaikki yhteinen ilo yhteisestä harrastuksesta sekä koiran kiittäminen ja kehuminen hyvin tehdystä työstä on aivan yhtä tärkeää ja joillekin koirille jopa tärkeämpää.

Silti agilityssäkin pystytään painottamaan oikein suoritettuja tehtäviä palkkaamalla kehujen lisäksi koiraa sillä lelulla tai herkulla, jota se odottaa siitä saavan. Kirjoitukseni loppupuolella kerron muutaman esimerkin, miten hyödyntää palkkaa lajin aloituksen alkuvaiheissa. Palkkausleikkejä on monia muitakin, joiden avulla voidaan opettaa vaikkapa ohjaajan lähellä työskentelyä.

Palkka koiran työskentelyn motivaattorina

Mihin oma motivaatiosi tehdä töitä perustuu? Saat todennäköisesti tekemästäsi työstä rahallisen korvauksen sekä mielihyvää siitä, mitä saat aikaiseksi. Monia varmasti motivoi lisäksi hyvästä työstä saatava positiivinen palaute joko pomolta, työkaverilta tai asiakkaalta. Koiran palkkaaminen perustuu myös motivaation kasvattamiseen. Koirien ohjaajina meidän on joskus tehtävä salapoliisin työtä selvittääksemme mikä koiriamme todella motivoi.

Lelu vai nami?

Jokainen koira on yksilö, jolla on omanlaisensa mieltymykset. Asia, joka kuitenkin yhdistää ainakin useimpia, on se, että osa motivaatiosta tulee meidän ohjaajien antamasta positiivisesta palautteesta, kehuista sekä huomiosta eli jonkinlaisesta sosiaalisesta palkasta. Kehujen lisäksi kuitenkin koira haluaa myös oman pääpalkkansa, joka agilityssä on joko nami- tai lelupalkka. Varsinkin lajin aloituksen alkumetreillä palkan laatu korostuu, koska haluamme saada alkeiskoiramme innostumaan uusista opetettavista asioita ja silloin motivoivana tekijänä pitäisi olla juuri ne namit tai lelut, joista juuri sinun koirasi pitää eniten.

Palkan valinta

Mistä sitten tietää, mikä lelu tai mikä nami on paras? Itse kouluttajana kannustan omia ryhmäläisiäni testaamaan koiriensa kanssa erilaisia leluja ja nameja, jos on epäselvää, mistä juuri kyseinen yksilö pitää. Henkilökohtaisesti yritän pienestä pitäen opettaa omat koirani palkkautumaan erilaisista leluista ja erilaisista nameista. Silti tiedän selvästi, mistä leluista omat koirani pitävät eniten. Ollessaan työmoodissa kumpikaan omista koiristani ei pysty syömään nameja korkean työvireen vuoksi, mutta monet kotona tehtävät pohjatason harjoitukset (flat work) teen pienemmässä vireessä ja palkkaan silloin useasti nameilla. Käytän koirilleni sellaisia nameja, jotka eivät sotke, mutta jotka eivät kuitenkaan ole peruskuivanappulaa, jota ne saavat jo ruokana.

Namipalkkaukseen soveltuu hyvin esimerkiksi Platinumin tai Swiss Naturalin puolikuivat nappulat, Naturea Treats -makupalat tai sitten esimerkiksi Naturis-makkarasta leikatut palat. Molemmat koirani ovat kokeneita agilitykoiria, joten ne palkkaantuvat myöskin jo pelkästä tekemisestä yhdessä minun kanssani. Ottaessasi selvää, mikä namipalkka on koirallesi mieleisin, kannattaa muistaa vähentää syötettyjen herkkujen määrä päivän ruoka-annoksen määrästä. Sama sääntö pätee treenipäivinä.

Lelupalkka on kätevämpi siinä mielessä, ettei koiran ruokamäärää tarvitse treenipäivinä rajoittaa ja lelu kulkee kätevästi aina treenikassissa mukana. Huonona puolena lelusta voi mainita esimerkiksi sen, että agilitystä kuumuva koira saattaa nostaa virettään vielä lisää omasta ihanasta lelustaan. Silloin pitää löytää ehkäpä vaihtoehtoinen lelu, joka ei toimi lisäkuumentajana tai vaihtoehtoisesti vaihtaa joissain oppimistilanteissa nameihin, jotka eivät yleensä nosta koiran virettä liikaa, vaikka ne toimisivatkin palkkana.

Lelupalkka eroaa namipalkasta sen verran, että koiralle pitää ensin opettaa, että lelu ja leikkiminen on sen palkka oikein tehdystä tehtävästä. On harhaluulo, että koira osaa tai ei osaa sitä luonnostaan. Toki, toisilla koirilla/koiranpennuilla on enemmän esimerkiksi taistelutahtoa, joka on hyvä piirre, kun puhutaan palkkaamisesta ja yhdessä ohjaajan kanssa leikkimisestä. Silti, vaikka koira ei pitäisikään taisteluleikeistä, se saattaa silti pitää lelun perässä juoksemisesta ja lelun jahtaamisesta. Samalla tavalla kuin namin kanssa, on ohjaajan tehtävä ottaa selvää, minkälaisesta leikistä juuri kyseinen koira pitää.

Nykyään leluja on saatavilla aivan hirveä määrä ja niistä on suht helppo löytää se oikeanlainen. Löytyy palloa, karvalelua, naruleluja, vinkuleluja ja monia sellaisia, joihin yhdistyy kaikki nämä ominaisuudet yhteen ja samaan leluun. Minun koirani pitää monenlaisista leluista, mutta parhaimmat ovat juuri ne, joissa on paljon erilaisia ominaisuuksia yhdessä. Lelut, joista voi yhdessä vetää ja taistella tuottaa mukavaa yhteistä vuorovaikutusta palkkaustilanteessa, jos oma koira siitä vain pitää. Murren Murkinan liikkeistä saat hyviä neuvoja ensimmäisten palkkauslelujen etsimiseen ja voit ottaa myös koirasi mukaan ihmettelemään.

Jos haluat, että koirasi pitää leikkimisestä, mutta et ole vielä saanut sitä palkkaantumaan agilityssä lelusta, on hyvä kokeilla erilaisia ominaisuuksia läpi ja jos namit voittavat edelleen, on myöskin leluja, joihin voi kätevästi kätkeä namin sisään. Silloin lelun yhdistettynä ominaisuutena on se, että koirasi haluaa juosta lelun perässä, koska se sisältää juurikin sitä herkullista palkkaa, jonka se haluaa tehdystä työstä.

Palkan oikea ajoitus ja paikka

Jotta koirasi tietää, mistä asiasta sitä milloinkin palkataan ja jotta pystymme opettamaan, mitä haluamme sen oppivan, on erittäin tärkeää ymmärtää palkan oikea aika ja paikka. On mahdollista opettaa aivan väärä toimintatapa palkkaamalla se väärässä kohdassa ja väärään aikaan. Niinpä agilityssä sillä on merkitystä, mihin lelu tai nami sijoitetaan tai mihin suuntaan palkka heitetään. On myöskin suuri merkitys, palkkaatko koiran siitä tilanteesta mikä onnistui hienosti vai vasta seuraavien kahden esteen jälkeen, joiden aikana on myös mahdollista epäonnistua ja palkka saattaa jäädä kokonaan saamatta. Välillä on myöskin merkitystä palkkaatko koiran esteen jälkeen heittämällä lelun/namin vai palkkaatko kädestä.

Etupalkkauksen opettaminen

On muutamia leikkejä, joita voi käyttää hyödyksi etupalkkauksen opettamisessa. Näiden avulla koiran on paljon helpompi ymmärtää mitä sen olisi tarkoitus tehdä, kun palkka sijoitetaan esimerkiksi esteen taakse odottamaan. Jos sinulla on namipalkka, tarvitset jonkinlaisen alustan/targetin, jolle asettaa palkan tai jos käytät sen sijaan palkkana lelua voit sijoittaa lelun maahan odottamaan.

Ensimmäisessä leikissä opetetaan koiraa fokusoimaan eteenpäin, ohjaaja ei itse liiku tässä leikissä/palkkausharjoitteessaa vaan koiralle annetaan tehtävä katsoa eteenpäin palkalleen ja kun katse on tiiviisti kohteessa, annetaan koiran juosta sille. Heti koiran mentyä kohteeseen sitä kehutaan kovasti sen lisäksi, että se saa joko herkkunsa tai lelulla leikkimisen palkakseen. Aloita leikit niin, että asetat palkan pienen matkan päähän ja vähitellen lisäät etäisyyttä palkalle ja fokusoimisen pituutta.

Toinen leikki on samankaltainen, mutta tarkoituksena on myös kehittää yhteistyötä ohjaajan kanssa sekä saada koiralle enemmän kiihkeyttä päästä palkalleen. Tässä leikissä käytetään myös samanlaista etupalkkaa kuin ensimmäisessä leikissä. Tällä kertaa ohjaaja on aktiivisempi kuin ensimmäisessä leikissä. Kyseessä on ”kisa” etupalkalle. Tämän kisan kuitenkin voittaa aina koira, joten varmista, että koira ehtii palkalleen aina ennen sinua. Asettakaa yhdessä etupalkka odottamaan joko targetille tai maahan. Sen jälkeen asettukaa yhdessä lähtötilanteeseen, jossa koira fokusoi eteenpäin palkalleen, ohjaaja pitää kevyesti yhdellä sormella kaulapannasta tai sitten ottaa kevyen otteen koiran rinnasta, ettei koira pääse livahtamaan ennen kuin on tarkoitus.

Ohjaaja ottaa yhden askeleen eteenpäin koiranpuoleisella jalalla ja nojaa hieman eteenpäin palkkaa kohti, joka viestittää koiralle, että sinäkin haluat palkan aivan yhtä paljon kuin koirasikin. Voit äänelläsi hieman tehdä tehtävästä kiinnostavampaa ja innostavampaa jos tarvetta. Kun tunnet, että koirasi todella haluaa jo palkalleen päästä koirasi irti, mutta lähde juoksemaan sen kanssa palkkaa kohti, jolloin saata koiraasi lisää vauhtia palkkaa kohti. Kun palkka on saavutettu, edellisen tehtävän lailla lisää siihen omaa intoa ja ääntä kehuen koiraa ja viestimällä myös sillä tavalla, että koirasi on toiminut toivotunlaisesti.

Nämä ovat hirveän hauskoja yhdessä leikittäviä leikkejä, johon et tarvitse edes kovin paljon tilaa ja voitte leikkiä miltei missä vaan.

Pitäkää kivaa yhdessä!

Oli palkka mikä sitten mikä tahansa, sen pitäisi olla tavoittelun arvoista, joten kannattaa nähdä vaivaa löytääksesi juuri sen sinun koirallesi mieleinen asia on se sitten lelu tai nami. Emme mekään jaksa syödä päivästä toiseen lakua, joten ota huomioon, että nameja kannattaa välillä myös vaihtaa, kunhan ne ovat suht samanarvoiset toisten herkkujen kanssa. Leluakin on ihan hyvä välillä vaihdella.

Kuten edellä jo mainitsinkin, itse olen opettanut koirani leikkimään jo pienestä pitäen erilaisilla leluilla. Mukaan treeneihin yleensä lähtee juuri se lelu, joka autosta napataan sillä kertaa mukaan. Mielenkiinto pysyy yllä, ei aina pidä juosta juuri sen saman pallon tai narulelun perässä. Tärkein ohje kuitenkin palkasta riippumatta on pitää kivaa koiran kanssa. Jo sinusta huokuva into ja ilo koirasi kanssa touhuillessa tarttuu koiraan ja silloin teillä kummallakin on mukavaa.

-Marjo Viljamaa

Takaisin blogiin