Milloin koira tarvitsee lisävitamiinilisiä tai täydennysrehuja?

Koira saa ruoasta energiaa ja ravintoaineita, joiden tarve vaihtelee koiran iästä, koosta ja aktiivisuudesta riippuen. Kasvava pentu, imettävä narttu ja monta kertaa viikossa treenaava urheilukoira tarvitsevat kukin räätälöidyn dieetin, jossa niiden ravintoaineiden tarve huomioidaan.

Kuivaruoat on suunniteltu täysipainoisiksi aterioiksi, mutta niitäkin voi tarpeen vaatiessa täydentää lisäravinteilla. Kaikille kuivaruoat eivät sovi ja osa omistajista haluaa valmistaa ruoan koiralleen kotona, jolloin taatusti tietää mitä koira kuppiinsa saa. Kotiruokaa syövän koiran vitamiini- ja kivennäistäydennyksestä on omistajan huolehdittava. Helpoin vaihtoehto on käyttää valmista monivitamiini-kivennäisvalmistetta, jossa eri vitamiinien ja kivennäisten keskinäiset suhteet on optimoitu. Yksittäisiä vitamiineja ja kivennäisaineita lisätään dieettiin tarpeen mukaan.

Lisäravinteiden tarve voi kasvaa iän, fyysisen rasituksen tai sairauksien takia. Näyttelykoiran omistajalle koiran ulkonäkö ja puhdas liikkuminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Karvapeitteen kuntoa voidaan tukea esimerkiksi biotiinia, sinkkiä ja rasvahappoja sisältävillä lisäravinteilla. Niitä onkin hyvä antaa erityisesti karvanvaihdon yhteydessä. Lihaskunnosta ja nivelterveydestä huolehtivat muun muassa B- ja E-vitamiinit, MSM, glukosamiini sekä kondroitiinisulfaatti.

Mihin vitamiinit vaikuttavat?

Rasvaliukoiset vitamiinit A, D ja E varastoituvat elimistöön ja siksi niitä ei tarvitse saada ravinnosta päivittäin. Toisaalta niissä on yliannostuksen vaara, joten annostelussa pitää olla tarkka.

A-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn ylläpidossa, silmien ja ihon hyvinvoinnille sekä hedelmällisyydelle. Sitä saadaan luontaisesti maksasta ja kananmunista.

D-vitamiini on mukana monessa aineenvaihdunnan prosessissa. Sen puutos aiheuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat ilmetä mm. rasitusmurtumina tai luuston kehityshäiriöinä. Hyvä luontainen D-vitamiinin lähde koirille on kala, koirilla D-vitamiinia ei syntetisoidu auringon valosta.

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, jonka tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, paljon treenaaville koirille ja jalostukseen käytettäville nartuille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiini suojaa koiran lihaksistoa hapettumiselta ja se ehkäisee näin lihasvaurioita.

Terve koira tuottaa vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja elimistössään, mutta rasitus ja sairaudet saattavat nostaa niiden tarvetta. Etenkin B-vitamiinien tarve lisääntyy kasvun ja tiineyden aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. C-vitamiini on ns. yleisvitamiini, joka parantaa vastustuskykyä ja tehostaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden toimintaa. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu eikä niissä siksi ole yliannostuksen vaara.

Kivennäisaineiden tarve kasvaa rasituksessa

Kivennäisaineista kalsiumia on valmisruoissa yleensä oikeassa suhteessa. Koti- tai raakaruokaa syövän koiran kalsiumin tarve saadaan tyydytettyä kalsiumvalmisteella. Erityisesti kasvavan koiran kalsiumin saantiin on kiinnitettävä huomioita. Aikuisen koiran kalsiumin tarve kasvaa kovassa rasituksessa sekä tiineyden ja imetyksen aikana.

Myös magnesiumin, seleenin, kaliumin ja natriumin tarve kasvaa rasituksessa, normaali koira pärjää hyvin monivitamiini-kivennäisen antimilla. Sinkkiä sen sijaan saattaa moni koira kaivata lisäravinteena. Sen puute ilmenee mm. iho-ongelmina. Iho- ja turkkiongelmiin kannattaa sinkin lisäksi käyttää kalaöljyistä saatavia omega-3-rasvahappoja. Ne myös ylläpitävät vastustuskykyä sekä tukevat hermoston, silmien, sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa.

Vastuskyvyn sekä lihasten ja nivelten normaalin toiminnan ylläpitämiseen sopii myös MSM. Se sisältää orgaanista rikkiä, jota esiintyy elimistössä nivelten ja rustojen rakenneproteiineissa. MSM:ää käytetään vähentämään tulehdusta, kipua ja lihasjäykkyyttä.

Mitä jos lisäravinne ei tehoa?

Olennainen tekijä koiran vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisessä on koiran suoliston kunto. Sairaus, ruokinnan muutokset, lääkekuurit, pentujen vieroitus tai stressi voi sekoittaa suoliston bakteeritasapainon. Silloin on hyvä ottaa avuksi maitohappobakteerit, jotka auttavat suolistoa palautumaan. Säännöllisesti käytettynä maitohappobakteerit valtaavat tilaa epäsuotuisilta bakteereilta ja vahvistavat näin ruoansulatuskanavan vastustuskykyä.

Terve ja hyvinvoiva koira on monen osatekijän summa. Eläinlääkäreiltä ja ruokintaneuvojilta saa vinkkejä siihen kuinka koiran ravitsemukselliset erityistarpeet saadaan tyydytettyä. Hyvä ruoka, parempi mieli, niin koiralla kuin omistajalla.

 PRObalans on kotimainen täydennysrehusarja koirille. Tuotteet on suunniteltu eläinravitsemuksen asiantuntijoiden kanssa vastaamaan etenkin aktiivikäytössä olevien työ- ja harrastuskoirien, jalostuskoirien sekä toipilaiden tarpeita. Sarjasta löytyy sopivat tuotteet koiran yksilöllisiin tarpeisiin ja ne täydentävät hyvin koti- ja raakaruokavaliota.

PRObalans-sarjan tuotteille on myönnetty kotimaisesta työstä kertova Avainlippu-merkki.

Tutustu kotimaisiin Vitabalans täydennysrehuihin täältä.

probalans vitamiinit koiralle

Teksti: Vitabalans, eläintuotteet