Luonnonmukainen raakaruokinta sopii lähes kaikille koirille.

Murren Murkina raakaruokinnan edelläkävijä


Aika kulkee nopeasti, nopeammin kuin aina välillä muistammekaan. Suomessa raakaruokinta on jo tänä päivänä hyvin vakiintunutta ja monelle hyvin tuttua. Olemme tarjonneet asiakkaille ja kuluttajille raakaa tuoreruokaa jo yli 10 vuoden ajan ja haluammekin lyhyesti kertoa miten ruokinta ja tottumukset ovat muuttuneet sitten yrityksemme perustamisen jälkeen

Murren Murkinan toiminnan alkuaikoina 2004 Suomessa syötettiin pääsääntöisesti kuivaruoan lisänä erilaisia lihoja tai keitettiin yrjölän puuroa, jonka lisänä annettiin raakaa lihaa. Edelläkävijät olivat kuulleet tai lukeneet australialaisesta eläinlääkäristä Ian Billinghurstista, joka oli näinä aikoina yksi tunnetuimmista BARF-ruokinnan edelläkävijöistä. BARF-ruokintaa noudattavat koirien omistajat tekivät itse lihakasvissoseateriat, sekä syöttivät rustoja ja kokonaisia broilerin siipiä koirilleen.

Vuonna 2004 tuotteet haettiin pääsääntöisesti rehuautolta tai teurastamoilta. Päivittäiskaupasta saattoi saada muutamaa lajia jauhelihaa.

Murren Murkina oli ensimmäinen yritys, joka halusi rehellisesti tuoda tuotteet koko kansan saataville ja näytille. Ruokinnan neuvomisesta ja ohjeistamisesta tuli alusta asti hyvin tärkeä osa Murren Murkinaa. Ongelmatapauksia oli ja on allergiakoirista, haima- ja munuaisvikaisiin sekä autoimmuuni- ja kroonisia sairauksia omaaviin yksilöihin. Meille tuli ja tulee käytännössä kaikki ne ”potilaat” joille asiantuntijat eivät enää hoitoa keksi. Raakaruokinta ja opastuksemme on ollut monesti se viimeinen keino ja lähes aina koirat ovat ohjeillamme tervehtyneet. Eläinlääkäreitä tai erikoisasiantuntijoita emme ole ja mikäli ongelmia ilmenee ja ruokavalio ei tehoa suosittelemme aina kääntymään erikoishoitoa antaviin tahoihin.

Suurin osa koirien iho, silmä, korva tai suolisto-oireista johtuu vääränlaisesta ruokinnasta. Allergiat saadaan usein poistettua raakaruokinnalla kokonaan tai ainakin oireet vähennettyä niin, että koira voi elää kohtuullisen tervettä elämää joko kokonaan ilman lääkitystä tai hyvin pienellä annostuksella.BARF-ruokintaa helpottavat valmissekoitukset

2006 markkinoille tuli ensimmäiset valmiit BARF-ruokintaan sopivat Murren Classic -ateriat. Ateriat on suunniteltu BARF-ruokintaan, jolloin lihakasvisateriat ja lihaiset luuateriat annetaan erillisinä ruokintakertoina. Ateriat olivat vastaus asiakkailta saatuihin toiveisiin ja ne perustuivat Murren Murkinan saamaan kokemukseen raakaruokinnan neuvomisessa sekä omiin pitkäaikaisiin kokemuksiin. Murren Murkina edisti näinä aikoina vahvasti BARF-ruokintaa tarjoamalla artikkeleita ja ohjeita internetsivuillaan. Raakaruokinnan vaikutukset ja suosio näkyi yhä uusien aloittaessa raakaruokinnan koirallaan.

Murren Classic -aterioilla ruokinta on helppoa ja nopeaa.

Ruokinta muuttuu

2008-2011 Ruokinta muuttuu. Useiden vuosien raakaruokinnan ja koira-asiakkaidemme jatkuva seuraaminen muutti käsitystämme raakaruokinnasta. Ajatus terveellisestä ja turvallisesta ruokinnan opastuksesta iskostui mieliimme. Ruokintasuositukset uusiutuivat.

Näinä aikoina BARF-ruokinta yleistyi niin, että raakaruokinnasta tuli hyvin villi käsite. Toiselle pelkkä lihan syöttäminen oli barffia. Toisille BARF sisälsi pelkkää kasvista ja luita. Liikkeissämme olemme saaneet törmätä lähes kaikenlaisiin ruokintatapauksiin. Suurimmat virheet tapahtuvat mikäli koiralle annetaan liikaa ja liian suurina määrinä pelkkää lihaa tai jos koiralle annetaan liikaa ja liian suuria määriä luita tai luumateriaalia. Liiallinen kasvisten tai sisäelinten määrä voi myös aiheuttaa satunnaisia suolisto-oireita.

Liiallinen lihan saanti varsinkin kasvuvaiheessa altistaa kasvuhäiriöille. Liiallinen luun saanti sen sijaan lisää ummetusta sekä suolitukoksen riskiä. Liiallinen luun saanti myös aiheuttaa kalsiumin liikasaantia, mikä taas heikentää muiden ravintoaineiden saantia. Näistä esimerkkinä magnesium, sinkki ja rauta. Jatkuva liiallinen kalsiumin saanti voi myös altistaa virtsakiville. On havaittu myös, että jatkuvasti liian suuria luumääriä saavien koirien suolisto kärsii pitkällä aikavälillä ja luumateriaali hankaa suolistoa, jolloin pahimmassa tapauksessa suoliston kunto heikkenee.

Ruokintavirheet nähdään helposti koiran kuntoa tarkkailemalla. Liian rasvainen turkki tai korvien töhniminen voi kertoa liiallisesta proteiinin saannista. Liian kuiva ja karhea turkki taas liiallisesta kalsiumin saannista. Himmeä turkki tai ihon kutina voi viitata ravintoaineiden ja rasvan puutoksiin.

Koira on terve kun se on iloinen ja energinen sen turkki on luonnostaan kiiltävä ja puhtaantuoksuinen. Silmät ja korvat ovat puhtaat ja henki ei haise.

Murren Murkina haluaa antaa turvallisia ohjeita. Siksi suosittelemme aina aloittamaan jauhetulla luumateriaalilla ja pidämme luun osuuden kohtuullisena. Nykypäivänä ihanteena onkin, että koira saisi kaikki samasta paketista; lihainen luu, liha, sisäelimet, rasvan ja valinnaisesti vähän kasviksia tai keitettyä viljaa. Hyvä mittari koiralle sopivasta ruoasta on tarkistaa koiran jätös. Sen tulisi olla papanamaista ja tummahkoa. Mikäli uloste tulee jauhoisena tai löysänä ruokinnan mittasuhteet ovat väärät.


Haluamme tarjota yhä turvallisempaa ja helpompaa raakaruokaa

Vuonna 2012 ja lähes kymmenen vuoden kokemuksen perusteella teimme yhteistyössä kokeneen valmistajan kanssa uuden Murren Alkuvoima -valmisateriasarjan. Sarja on kehitetty vastaamaan kuluttajan tarpeita tarjota koiralle monipuolinen ateria, jota koira voi turvallisesti syödä useitakin päiviä kerrallaan. Raakaruokinnassa suositus on aina syöttää monipuolisesti, mutta erityistarpeissa joissa se ei ole mahdollista kehitimme Alkuvoima +Plus -sarjan, jossa vitamiinit ja hivenaineet on mukana tukemassa täysipainoista ruokintaa.

Murren Murkina on aidosti kiinnostunut koirien ja kissojen hyvinvoinnista. Valikoimia uusitaan ja uusia luonnonmukaisia tuotteita etsitään jatkuvasti. Ekologiset ja luomutuotteet tulevat laajenemaan valikoimissamme. Olemme saaneet kulkea pitkän ja kauniin matkan edistäen Suomen koirien terveyttä ja hyvinvointia. Meillä käy yhä edelleen samoja kanta-asiakkaita, jotka tulivat 2004 hakemaan ruokaa ja neuvoja varastostamme. Olemme äärimmäisen kiitollisia kaikista asiakkaista ja heidän sitoutumisestaan. Kiitos, ilman teitä emme olisi tässä.

Haluatko tietää lisää luonnollisesta ruokavaliosta? Raakaruokinnan ABC opastaa raakaruokintaan siirtymisessä.

Lue, mitä Murre suosittelee raakaruokinnasta.

Lue lisää raakaruokinnan eduista ja siitä,  miksi raakaruokintaan siirtyminen kannattaa.

Haluatko tietää lisää raakaruokinnasta ja miten ruokintatavat ovat muuttuneet?

Tutustu Murren Classic -valmisaterioihin paremmin.

Kiinnostaako raakaruokinnan turvallisuus? Lue täältä.

Onko sinulla tai tuttavallasi kissa? Lue kissojen raakaravinnosta.