Murre Suosittelee


1. Tee ruokintahetkestä rauhaisa.

 • Anna ruoka aina 1-2 tuntia liikunnan jälkeen tai jos olet antanut ruoan, niin älä rasita koiraasi seuraavien tuntien aikana.
 • Ruoki lemmikkisi häiriöttömässä paikassa. Jos koirasi näkee että olet lähdössä tai olet kiireinen, se saattaa hotkaista ahneuksissaan ruoan tai pahimmassa tapauksessa luun päästäkseen mukaasi.
 • Kun opetat koiraasi syömään kokonaisia luita tai kun koirasi on ahne kokeile seuraavia vaihtoehtoja; syötä luuta kädestä, anna se jäisenä tai valitse tarpeeksi suuria luita, jolloin koira ei pysty hotkimaan sitä kerralla.
 • Valvo, kun lemmikkisi syö. Älä jätä mielellään mitään syötävää koirallesi sen ollessa yksin.

2. Aloita maltilla

 • Raakaruokaan siirtymisen alkuvaiheessa koiran maha saattaa mennä kovaksi pienestä määrästä lihaisia luita. Voit antaa jauhettua luuta tai lihaisia luita aluksi vähemmän.
 • Jos koiran maha menee liian kovalle, luussa voi olla liian vähän lihaa suhteessa luuhun. Anna kokonaisten luiden kanssa pieni määrä lihaa tai rasvaa, esimerkiksi isolle koiralle kourallinen lihaa + kaksi (vähemmän) lihaisaa luuta.
 • Äkillinen paha ummetus helpottaa antamalla kuppiin 2–3 kertaa vuorokaudessa 2-3 rkl oliivi- tai pellavansiemenöljyä. Ummetuksen syy tulisi aina selvittää, useimmiten syynä on liian luupainotteinen ruokavalio.
 • Mahan kovuus voi hellittää lisäämällä kasvissoseliha-aterioiden määrää ja vähentämällä lihaisten luiden osuutta tai siirtymällä pehmeämpiin ja lihaisempiin luihin. Huomioitavaa on myös, että monissa valmisaterioissa on jauhettua luuta mukana. Tämä tulee vähentää muiden lihaisten luiden osuudesta.

3. Tarkkaile lemmikkisi ruokahalua

 • Koirat ovat luonnostaan ahneita. Koirat saattavat näyttää jatkuvasti nälkäisiltä, sillä raakaruoka on niin hyvää! Koira on sopivassa kunnossa, kun kylkiluut hieman näkyvät ja kylkien kohdalla tuntuu muutaman millin rasvakerros.
 • Lemmikin ruokahaluttomuus voi johtua siitä, että uusiin makuihin ei ole vielä totuttu tai koiraa on ruokittu liikaa.
 • Nartuilla hormonit vaikuttavat ruokahaluun. Juoksujen aikana ja jälkeen narttujen ruokahalu yleensä vähenee ja tällöin ruokamäärän voi pudottaa melkein puoleen. Tämä saattaa helpottaa myös juoksujen jälkeistä valeraskauden aikaa.
 • Uroksilla ruokahaluun vaikuttaa narttujen juoksut. Tällöin on luonnollista, jos ruoka ei maistu tai nuori uros lopettaa syömisen.
 • Jotkut lemmikit säännöstelevät luonnostaan syömistään. Jos lemmikkisi on muuten pirteä ja terveen oloinen, ei hetkellisestä syömättömyydestä kannata olla ihmeissään.
 • Liikunnalla ja energiankulutuksella on iso vaikutus ruokahaluun. Muista, että narussa kävely kuluttaa monta kertaa vähemmän kuin raskas metsälenkki vapaana tai hakutyöskentely vaativassa maastossa.
 • Talvella raskasta työtä tekevät koirat käyttävät rasvan energiakseen, mutta tavalliselle kotikoiralle siitä jää helposti ylimääräistä energiaa, joka näkyy ruokahaluttomuutena tai kylkien päälle kerääntyneenä rasvana.

4. Tarkkaile lemmikkisi suoliston toimintaa

 • Seuraa lemmikkisi ulosteita. Niiden tulisi olla papanamaista, tummaa ja hieman pehmeää (vrt. peuran tai jäniksen papanat). Liian kova uloste on jauhomaista, vaaleaa ja kovaa. Liian löysä uloste on tummaa ja tahmaista. Koiralle sopimattoman atrian jälkeen ulosteessa on sulamatonta ruokaa, luunpaloja ja limaa. Terveen koiran ulosteessa ei näy sulamattomia osia eikä uloste ole liian kuivaa.
 • Ripuli, ummetus, vatsan epänormaali kurniminen, oksentelu ja limaiset ulosteet eivät kuulu mihinkään ruokavalioon. Uudesta ruokavaliosta aiheutuva lievä ripuli on kuitenkin normaalia ja menee ohi päivässä.
 • Toistuva ripuli ja sulamattomat luunpalat voivat viitata suolistotulehdukseen. Hoida tulehdus mahdollisimman pian keventämällä ruokaa ja siirtymällä hyvin sulaviin raaka-aineisiin kuten luuttomaan broileriin, riisiin, tattariin tai naudan mahaan. Jos koiralla on suolistotulehdus älä anna kokonaisia luita ja jätä luumateriaali kokonaan pois tai vähennä luun määrä 10% ruokavaliosta. Tukihoitona anna probioottivalmisteita 1-4 kuukautta riippuen tulehduksen laajuudesta. Akuutissa tilanteessa käytä ripulinhoitovalmisteita. Jos oireet eivät helpota, vie lemmikkisi eläinlääkärin tutkittavaksi.
 • Luihin tottumattomat koirat hotkivat ja saattavat siksi oksentaa sulamattomia luunpaloja. Tämä on luonnollinen reaktio: koiralle on luontaista oksentaa ne osat, mitkä eivät ole sopivia suolistolle. Jatkuva oksentelu ei ole normaalia.
 • Jos koira oksentaa vain tiettyjen eläinten luita, koira saattaa olla allerginen tälle eläimelle. Oksentelua voi myös ilmetä, jos luita annetaan liikaa tai lihaisessa luussa on ollut liikaa rustoa.
 • Jotkut koirat eivät sopeudu lihaisiin luihin. Anna silloin koirallesi vain kokonaisena jauhettuja lihaisia luita, joista se saa ihanteellisesti kalsiumia ja hivenaineita.


5. Tarkkaile lemmikkisi ulkonäköä.

Raakaruokinna edut näkyvät koiran turkissa ja yleiskunnossa. Terve lemmikki on iloinen ja hyvinvoiva.

Haluatko tietää lisää luonnollisesta ruokavaliosta? Raakaruokinnan ABC opastaa raakaruokintaan siirtymisessä.

Lue, mitä Murre suosittelee raakaruokinnasta.

Lue lisää raakaruokinnan eduista ja siitä,  miksi raakaruokintaan siirtyminen kannattaa.

Haluatko tietää lisää raakaruokinnasta ja miten ruokintatavat ovat muuttuneet?

Tutustu Murren Classic -valmisaterioihin paremmin.

Kiinnostaako raakaruokinnan turvallisuus? Lue täältä.

Onko sinulla tai tuttavallasi kissa? Lue kissojen raakaravinnosta.