Raakatuokinnan ABC ohjeita koirien raakaruokintaan

Raakaravinto on luonnollista ravintoa lemmikillesi

Olet tehnyt rakkaalle lemmikillesi hienon teon: siirtyminen luonnolliseen raakaravintoon auttaa koiraasi pysymään terveenä, elinvoimaisena ja ehkäpä jopa himpun verran onnellisempana. Viimeistään silloin, kun näet koirasi ahmivan raakaa lihaa tai pureskelevan tyytyväisenä lihaista luuta tiedät tehneesi oikean valinnan. Jostain syystä yksistään raakatuotteiden syöminen ei kuitenkaan välttämättä sovellu kaikille koirille. Tällöin voit kokeilla antaa valmisaterioita kypsennettynä tai käyttää raakatuotteita osana kokonaisruokavaliota. Tutkimusten mukaan raakaruokintaa syövillä koirilla monet terveysongelmat ovat vähentyneet tai jopa kokonaan poistuneet.

Seuraavat vinkit auttavat sinua siirtymisessä luonnolliseen BARF eli raakaruokintaan. Tervetuloa luonnollisen ja kokonaisvaltaisen ravinnon ihmeelliseen maailmaan.

A. Mikä ihmeen raakaruokinta?

Raakaruokinnalla, BARF-ruokinnalla tai luonnonmukaisella ruokinnalla tarkoitetaan ruokintaa, jollaista villikoirat ja koiriemme luonnonvaraiset esi-isät ovat syöneet. Koska luonnossa villieläimet eivät välttämättä saisi kaikkia ravintoaineita (huono saalistusvuosi, alueelliset erot, elinympäristö), on koirien raakaruokavaliota modernisoitu lisäämällä ruokavalioon raaka-aineita, jotka täydentävät elimistön ravinnontarpeita. Lähtökohtana on kuitenkin aina ajatus, että ”eläimelle tarjotaan kaikki ravintoaineet luonnonmukaisessa muodossa ja luonnollisista lähteistä”. Käytämme siis mahdollisimman monipuolisesti eri eläin- ja kasvikunnan tuotteita ja täydennämme ruokavaliota tarpeen mukaan erilaisilla ravintorikkailla lisillä ja vitamiineilla.

Raakaruokinnasta on tänä päivänä monia erilaisia versioita ja keskusteluja. Raakaruokinnassa käytetään kuitenkin pääpiirteittäin samoja raaka-aineita. Ne ovat; tuore raaka liha, rasvat, sisäelimet, kala, lihainen luumateriaali jauhettuna tai kokonaisena sekä jauhetut kasvikset, marjat ja muut lisät. Tämän lisäksi ruokavalioon ja sen rakenteeseen vaikuttaa mm. eläimen ikä, rotu, aktiivisuus ja terveydentila. Hyvä onkin aina muistaa, että tasapainoiseen ruokavalioon ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa vaan kyseessä on aina kokonaisuus.

Lemmikkien yksilöllisyys näkyy myös ruokavaliosuosituksissa, joissa eri ateriatyyppien osuus on annettu hyvin laajalla vaihteluvälillä. Viime vuosina huomiota on kiinnitetty erityisesti luiden osuuteen (= sen ei pidä olla liian suuri) ja sanonta ”lihaisat luut” tarkoittaa tosiaan luuta tai rustoa, jossa on reilusti lihaa mukana. Nykysuositusten mukaisesti selkeästi alle puolet ruokavaliosta koostuisi raaoista lihaisista luista (20-50 %) ja suurin osa erilaisista lihoista, sisäelimistä, rasvasta sekä kasviksista ja muista eläinkunnan tuotteista (50-80 %). Herkkävatsaisille koirille, maksa- ja munuaissairaille sekä aktiivisille koirille hyvälaatuinen haudutettu hiutale tai suurimo sopivat hyvin osaksi ruokavaliota.

Perinteinen tapa ruokinnassa on jakaa ruoka-ateriat kahteen luokkaan eli yhdellä aterialla lihaiset luut ja toisella lihakasvis-ateriat. Näin pystyy myös tarvittaessa helposti valvomaan luiden syöntiä, mikäli luut annetaan kokonaisena eikä jauhettuna. Toinen yhä yleistyvämpi tapa on tarjota kaikki raaka-aineet hienoksi jauhettuna samalla aterialla, jolloin ruoka on sekä maistuvaa, että suuria raaka-aineiden heilahteluja ei tule annosten välillä. Mikäli koira syö yhden kerran päivässä, aterioita vaihdellaan päivittäin.

Lihakasvis-aterialla – jonka osuus kokonaisruokamäärästä 50-80 %

On tarkoitus vaihdella erilaisia lihoja, sisäelimiä, rasvoja ja muita eläinkunnan tuotteita sekä kasviksia. Lihaksi sopivat kaikki eläinlaadut kala mukaan lukien ja lihan lisäksi voidaan antaa eläinrasvaa sekä sisäelimiä kuten maksaa, sydäntä ja naudan mahaa. Rasvat ovat koiralle tärkeitä, mutta lemmikin aktiivisuus ja paino suhteessa ihannepainoon vaikuttavat siihen, miten paljon rasvaa kannattaa ruokavalioon sisällyttää.

Kasvikset voivat olla melkein mitä vain ja yleisesti ne tarjoillaan raakana hienoksi jauhettuina. Sipulia tai perunaa ei kuitenkaan suositella annettavaksi raakana (pieni määrä valkosipulia taas voi ehkäistä mm loisia). Pienet määrät marjoja ja hedelmiä ovat myös sopivia. Nykyisin on tarjolla valmiita jauhettuja kasviksia, joten niitäkään ei välttämättä tarvitse itse jauhaa, vaan ne voidaan sulattaa ja sekoittaa valittujen lihojen joukkoon.

Aktiivisille koirille sekä vähemmän proteiinia tarvitseville koirille on hyvä lisätä ruokavalioon tarpeen mukaan laadukkaita hyvin sulavia hiilihydraatteja. Tällaisia voivat olla hyvin kypsennetyt kaura, ohra, hirssi, tattari, riisi ja quinoa. Näistä monet sopivat myös allergisille koirille.

Luuttomia lihakasvisaterioita on tarkoitus vaihdella mahdollisimman usein, jotta ruokavaliosta tulee monipuolinen ja koira saa riittävästi luonnollisessa muodossa tarvittavia ravintoaineita.

Tee ruokintahetkistäsi hauskaa ja höystä aterioita valitsemillasi lisillä.

Lihojen, luiden, kasvisten ja viljojen valmistaminen vaihteleviksi ja monipuolisiksi aterioiksi vaatii suunnittelua ja vie aikaa. Siksi olemme luoneet valmiita sekoituksia, jotka sopivat niin raakaruokinnan rinnalle kuin kokonaisvaltaiseen päivittäiseen ruokintaan. Valmisateriat sopivat myös erinomaisesti itse valmistettavien puurojen joukkoon, jolloin ne voidaan sekoittaa seokseen joko raakana tai keittää puuron mukana kypsäksi. Valmiiden aterioiden käyttäminen koirien ruokavalion toteuttamisessa on helppoa ja siksi erittäin yleistä.

Murren Classic -ateriat sekä Murren Alkuvoima -ateriat ovat valmiita aterioita, jotka on suunniteltu nimenomaan helpottamaan ruokintaa. Näiden avulla tarjoat koirallesi monipuolisia ja ravintorikkaita aterioita. Aterioita on aina tarkoitus antaa vaihtelevasti, jotta koirasi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ravinnostaan. Moniin raakapakasteaterioihin on lisätty sekä luut, lihat, sisäelimet että kasvikset ja kasviöljyt, mikä tekee aterioista erityisen käteviä. Tällä tavalla koirasi saa jokaisella aterialla luonnollisesti ravintoaineita, eikä sinun tarvitse muistaa, minkä tyyppistä ruokaa olit mahdollisesti aikaisemmin antanut. Tämä on erityisesti alkuvaiheessa hyvä ja turvallinen valinta.

Luuateria – jonka osuus kokonaisruokamäärästä 20-50%

Koiran kalsiumin tarve saadaan täytettyä jo hyvin alhaisella luun määrällä ja suosituksemme mukaan luuaterian osuus ei pitäisi koskaan nousta yli 50% ummetuksen tai jopa suolitukosvaaran vuoksi. On havaittu myös, että jatkuvasti liian suuria luumääriä saavien koirien suolisto kärsii pitkällä aikavälillä ja luumateriaali hankaa suolistoa, jolloin pahimmassa tapauksessa suoliston kunto heikkenee. Lisäksi liiallinen luun saanti myös aiheuttaa kalsiumin liikasaantia, mikä taas heikentää muiden ravintoaineiden saantia. Näistä esimerkkinä magnesium, sinkki ja rauta. Jatkuva liiallinen kalsiumin saanti voi myös altistaa virtsakiville.

Syyt miksi koiralle kuitenkin annetaan kokonaisia tai jauhettuja luita se, että koira saa luonnollisessa muodossa rustoista ja luista mm. kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Luiden ydin koostuu pääosin rasvasta ja on hyvin hyödynnettävissä. Pehmeästä rustomateriaalista koira saa lisäksi luonnonmukaisessa muodossa  nivelten kuntoa edistävää gelatiinia, jonka lemmikkisi elimistö pystyy hyödyntämään parhaiten raakana.

Luuateria voi olla jauhettua lihaista luuta tai pehmeää kokonaista luuta. Hyviä lihaisen luun lähteitä ovat broilerin siivet, kaulat ja selät, kalkkunan kaula, sian ja naudan kylkirustot tai rintarustot sekä lampaan kylkirimpsut. Lihattoman pehmeän luun lisäksi voi tarvittaessa antaa mukana raaka lihaa tasapainottamaan liha-luu suhdetta. Isot naudan ja hirven sääriluut ovat hyviä lähinnä ajanvietteeksi ja hampaiden puhdistukseen. HUOM! Jos koiralle annetaan luumateriaalia sisältäviä aterioita tai jauhettua luuta ei samana päivänä saa antaa kokonaisia luita missään muodossa.

Esimerkki luuateriasta voi olla jauhettu broileri luineen, Murren Lihaluu-Mix tai kokonainen sian kylkirusto. Luuaterian osuuteen kokonaisruokavaliosta vaikuttaa siis paljon se, miten luupitoisia tarjottavat "luuateriat" ovat ja mikä on tarjottavien aterioiden osuus ruokavaliosta. Lihaisen luuaterian lihan, luun ja rustojen suhde voi myös vaihdella eri ruokintakerroilla ja aterioilla, jotta ruokavaliosta tulee mahdollisimman monipuolinen. 


B. Annostus

Yleisesti koiran ruokamäärä lasketaan koiran ideaalipainon mukaan. Jos koira on sopivassa kunnossa, eli painoa ei tarvitse lisätä tai pudottaa, lasketaan vuorokauden ruokintamääräksi 2-5 % koiran painosta aktiivisuuden mukaan. Pentujen ravinnon tarve on suurempi ja laskennassa voidaan käyttää jopa 10% pentupainosta.

Usein pienten koirien aineenvaihdunta on vilkkaampi, joten ruokintamäärä on koiran kokoon suhteutettuna melko suuri. Suuremmilla koirilla ruokintamäärät ovat taas melko pieniä, sillä etenkin jättirodut ovat usein luonteeltaan rauhallisempia ja energiankulutus on luontaisesti pienempää. Paras tapa mitata ruokamäärän tarvetta on seurata omaa koiraa. Terve koira on iloinen, reipas ja hyväntuulinen. Koira on ulkoisesti sopivassa kunnossa, kun kylkiluut hieman näkyvät ja kylkien kohdalla tuntuu muutaman millin rasvakerros.

Esimerkkejä normaaliaktiivisen koiran ruokamääristä:

Kääpiökoira 5 kg……………. 125 grammaa / vuorokausi

Pieni koira 15 kg…………….. 350 grammaa / vuorokausi

Keskikokoinen koira 25 kg…. 550 grammaa / vuorokausi

Suuri koira 35 kg……………. 850 grammaa / vuorokausi

Jättikoira 45 kg……………… 1000 grammaa / vuorokausi

Kun koiran ruokintamäärä on laskettu, voi alkaa suunnitella ruokavalion koostamista tai muuttamista.

Suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Kuinka monta kertaa koira ruokitaan

a) kerran päivässä b) kaksi kertaa päivässä

  1. Miten uuteen ruokavalioon siirrytään

a) kertaheitolla b) pikkuhiljaa

  1. Lasketaan ja arvioidaan koiran ruokamäärä päivässä

a) kotikoira, pieni kulutus 2 % b) keskiaktiivinen 3% c) aktiivinen, urheilukoira 5%

  1. Millä aterioilla luodaan ruokavalion pohja

a) Murren Classic-ateriat b) Murren Alkuvoima-ateriat c) itse valmistetut ateriat

  1. Mitä muita raaka-aineita tai lisiä otetaan mukaan

a) onko koira nuori b) onko koira aktiivinen c) onko koira vanha tai sairas

Tuntuuko sinusta siltä, että aikasi ei riitä BARF-raakaruokintaan siirtymiseen kaikkine laskemisineen? Ei hätää, sillä Murren Classic -valmisateriaoilla voit helposti ja vaivattomasti korvata BARF-raakaruokinnassa valmistettavat lihakasvis- ja lihaluuateriat. Ne sopivat erinomaisesti raakaravinnon pohjaksi, ja ruokavaliota on helppo täydentää muilla eläinkunnan tuotteilla, erilaisilla rasvahappovalmisteilla ja lisäravinteilla. Sulata vain valmis Classic-ateria ja ravinteikas raakaruoka on valmis!

Tustustu Murren Classic -tuotteisiin täällä.

Kiireiselle helpotusta tuo Alkuvoima-sarjan ohuina 100 gramman levyinä pakastetut ateriat, joista on helppo annostella pienellekin koiralle sopiva määrä ruokaa. Alkuvoima-sarjan tuotteet sopivat kaikki sellaisenaan nautittavaksi ja sarjan kaikki tuotteet sopivat jatkuvasti käytettäväksi: 1) valitse haluamasi ruoka 2) sulata ja sekoita 3) tarjoile. On hyvä kuitenkin vaihdella eri aterioita, jotta lemmikkisi saa vaihtelevasti erilaisia ravintoaineita. Hellä +Plus ja Junior +Plus sisältävät myös vitamiinilisän.

Tutustu valmiisiin Murren Alkuvoima -ateroihin täällä.

C. Miten siirryn raakaruokintaan?

Turvallinen ja helppo tapa aloittaa on valmiit Murren Classic -ateriat tai Murren Alkuvoima -ateriat. Syötä lemmikillesi ensimmäiset kaksi viikkoa yhtä tai kahta valitsemaasi ateriaa, jotta totuttelu uuteen ruokavalioon sujuisi mahdollisimman mukavasti. Aloitukseen sopii hyvin esimerkiksi Murren Voima-Mix, Murren Kanakasvis-Mix, Murren Alkuvoima Junior +Plus tai Hellä +Plus -ateriat.

Allergisen koiran eliminaatiodieettiin ja raakaruokinnan aloitukseen sopii puolestaan parhaiten Murren Classic Poro-Mix, Kanakasvis-Mix tai Alkuvoima-sarjan Kanafasaani, Lammas tai Peura +Plus -ateriat.

Jos haluat aloittaa itse rakentamallasi ruokavaliolla, on tärkeää aloittaa miedoista raaka-aineista ja kuten broilerin liha ja jauhetut luut, sianliha ja sian pehmeät rustot, naudan mahalaukku, vihreät kasvikset ja mahdollisesti keitetty hiilihydraattilisä. Aluksi on hyvä välttää liian isoja kerta-annoksia, kokonaista luumateriaalia, rasvaa tai sisäelimiä. Näistä voi liikaa annettuna aiheutua erilaisia ruoansulatusongelmia kuten ripulia, vatsan ärsytystä tai ummetusta. Kaikki luumateriaali kannattaa aluksi antaa jauhettuna lihan mukana. Aloita uusi ruokavalio muutamalla raaka-aineella ja jatka vähintään viikko. Mikäli kaikki menee hyvin, voit lisätä uusia raaka-aineita seuraavalla viikolla. Kokonaisten lihaisten luiden harjoittelua voit tehdä muutamina päivinä viikossa noin kuukauden jälkeen. Jos koirasi on saanut jo aikaisemmin lihaisia luita eikä niistä tule ongelmia kuten ummetusta tai ripulia voit antaa luita jo aikaisemmin.

Pentujen ja heikkokuntoisten tai herkkien lemmikkien raakaruokintaan voidaan siirtyä myös vähitellen. Tällöin voit lisätä pienen määrän raakaa lihaa tai raakaa valmisateriaa jokaisella koiran sen hetkisellä normaaliaterialla. Koirille, jotka eivät tunnu aluksi sietävän ollenkaan raakaruokaa, voidaan lihat tai valmisateriat myös keittää tai kypsyttää mikrossa. Alkuvoima-sarjan ateriat on jauhettu erittäin hienoksi ja sarjan Hellä +Plus sekä Junior +Plus sopivat erityisesti herkkien koirien raakaruokinnan aloittamiseen. Ne sisältävät myös vitamiinilisän. Ohuet levyt on nopea sulattaa tai kypsentää tarvittaessa ja pieni pintakypsennys onnistuu kätevästi vaikka paistinpannussa. Alkuvoima-levyistä voi mikrossa tai uunissa kypsentää myös herkkupaloja – silloin kypsennystä jatketaan, kunnes tuote on sopivan rapsakka. Irtoava neste kannattaa kaataa ruokakuppiin!

D. Ruokinnassa käytettävät ravintolisät

Raakaruokinta on kokonaisuus ja sopivaan ruokavalioon vaikuttaa aina koiran ikä, rotu ja aktiivisuus. Annettavien ravintolisien tarpeeseen vaikuttaa myös koko koiran aikaisempi historia ja terveydentilanne. Mieti siis, onko koirasi ollut sairaana, onko sillä allergioita, mikä on sen yleiskunto ja vointi. Meillä on tavoitteena tarjota lemmikeille kaikki tarvittavat vitamiinit, hivenaineet, kivennäiset ja rasvahapot puhtaasti luonnonmukaisessa muodossa ja luonnollisista lähteistä. Aina se ei kuitenkaan onnistu ja erityistapauksissa suosittelemme vitamiinilisien ottamista kuuriluontoisesti tai tapauskohtaisesti.

Yleisesti raakaruokinnassa käytetään useampaa seuraavista luontaisista lisistä:

Merilevä (vältettävä yliannostusta jodin vuoksi), nokkonen, kuivatut tai raa´at marjat, kuivatut viherjauheet (löytyy valmiita valmisteita), oluthiiva, omenaviinietikka, probioottivalmisteet, laadukkaat kasvi- ja kalaöljyt sekä laadukkaat eläinrasvat ja kananmuna.

Näiden lisäksi voidaan kuuriluontoisesti tai tarpeen mukaan antaa monivitamiinivalmisteita (jossa ei ole lisättyä kalsiumia), C-vitamiinia, Biotiini- ja sinkkivalmisteita, E- ja D-vitamiinia. Ikääntyville ja kovassa rasituksessa oleville suositellaan nivelten kuntoa tukevia valmisteita, kuten glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM:ää tai kurkumaa. Mikäli koira ei jostain syystä voi syödä ollenkaan raakaa luumateriaalia tai ruokaan ei tarkoituksella haluta lisätä luumateriaalia tulee kalsium antaa tällöin valmiina valmisteena. Suosituksena tällöin on antaa esimerkiksi monivitamiinia, joka sisältää kalsiumin lähteen.

Rasvat ja laadukkaat rasvahapot ovat tärkeitä mm. koirien iholle, karvalle, energian tuotantoon ja aivojen toiminnalle. Suosituksemme on aina antaa vaihtelevasti erilaisia rasvahappovalmisteita. Omega-6 ja -9 sekä E-vitamiini saadaan useimmiten kasviöljyistä ja vastaavasti omega-3:n parhaana lähteenä pidetään yleensä kalaöljyjä. Parhaimpia lähteitä ovat laadukas lohiöljy, pellavansiemenöljy camelinaöljy, hampunsiemenöljy tai esimerkiksi vehnänalkio tai helokkiöljy. Parhaimman tuloksen saa, kun öljylaatuja käytetään vaihdellen ja useampaa samaan aikaan. Nykyisin markkinoilta löytyy myös valmiita öljysekoituksia erilaisiin tarpeisiin. Osa käyttää kalanmaksaöljyä A-vitamiinin lähteenä, jolloin on kuitenkin varottava yliannostusta, koska A-vitamiini rasvaliukoisena varastoituu elimistöön.

Rasva toimii kehossa myös polttoaineena ja etenkin talvella rasvaa tarvitaan erityisesti lämmöntuotantoon. Hyviä eläinrasvoja ovat broilerin, sian, lampaan ja naudan rasva. Näitä on hyvä lisätä säännöllisesti aktiivisille koirille lisäenergian lähteeksi. Talviaikana kaikki koirat hyötyvät rasvalisästä, joka ehkäisee ihon kuivumista ja hilseilyä.

Raakaruokinnassa käytettävät lisät.

Lue, mitä Murre suosittelee raakaruokinnasta.

Lue lisää raakaruokinnan eduista ja siitä,  miksi raakaruokintaan siirtyminen kannattaa.

Haluatko tietää lisää raakaruokinnasta ja miten ruokintatavat ovat muuttuneet?

Tutustu Murren Classic -valmisaterioihin paremmin.

Kiinnostaako raakaruokinnan turvallisuus? Lue täältä.

Onko sinulla tai tuttavallasi kissa? Lue kissojen raakaravinnosta.

Barf lyhyesti

  • BARF-sana tulee engalnninkielisistä sanoista bones and raw food, eli luita ja raakaa ruokaa tai biologically appropriate raw food, eli biologisesti oikeaoppista raakaruokaa.
  • Raakaruokinnan ajatuksena on jäljitellä ruokintaa, jollaista villikoirat ja sudet eli koiriemme esi-isät ovat syöneet
  • Koirien raakaruokavalio modernisoitu lisäämällä raaka-aineita jotka täydentävät elimistön ravinnon tarpeet.

  • Ruokinnan pääraaka-aineina voidaan pitää raakoja lihaisia luita, sisäelimiä, lihaa, kasviksia ja marjoja. Ruokavalio koostuu nykysuositusten mukaisesti 20-50 % raaoista lihaisista luista ja 50-80 % erilaisista lihoista, sisäelimistä, kasviksista ja muista eläinkunnan tuotteista.