Vetokoiraurheilija Heidi Liimatainen talvilajin parissa

Kuva: Mari Moisala

Vetokoiraurheilija Heidi Liimatainen talvilajin parissa

Koiraurheilu on kaikissa muodoissaan sydäntämme lähellä ja olemmekin tukemassa muutamaa koirakkoa tarjoamalla ravitsevaa murkinaa ja toimivia tuotteita urheilun tueksi. Heidi Liimatainen on yksi sponsoroimistamme urheilijoista. Hän harrastaa koiriensa kanssa vetokoiraurheilua päälajinaan koirapyöräily. Laumaan kuuluu 5-vuotias dobermanni Amok, 2-vuotias dobermanni Hexa ja 2-vuotias lyhytkarvainen saksanseisoja Acca. Tällä hetkellä Heidillä on koiransa Accan kanssa hallussa koirapyöräilyn maailman cupin ykköstila ja meriittilista on muutenkin huikea:

 
  • SM-hopeaa koirapyöräilyssä Accan kanssa
  • SM-hopeaa koirahiihdon B-sarjassa Amokin kanssa
  • Latvian mestaruus 2018 koirapyöräilyssä Accan kanssa
  • Baltic Cupin voitto 2018 koirapyöräilyssä Accan kanssa
  • Estonian Dryland Cupin voitto 2018 koirapyöräilyssä Accan kanssa
  • Koirapyöräilyn hopeaa Latvian sekä Liettuan mestaruuskisoissa 2017 Amokin kanssa
  • Baltic Cupin toinen sija 2017
  • Maailman cupin 4. sija koirapyöräilyssä
  • Koirahiihdosta löytyy muutama SM-viestin pronssimitali
Tämän vuoden yksi päätavoitteista on syksyn sulanmaan MM-kisoissa Latviassa, ja myös SM-mitalien kirkastamiset olisivat kova juttu. Tulevan kevään Heidi ja koirat yrittävät ottaa mahdollisimman rennosti. Toistaiseksi on vielä auki lähtevätkö he puolustamaan Latvian mestaruutta koirapyöräilyssä toukokuussa, sillä koirilla on ollut todella rankka yhtäjaksoinen kisa-/treenikausi alla ja pitempi lepo on tarpeen. 

Vetosertejä metsästämässä Illinsaaressa. Kuva: Mari Moisala

 
Harrastatko vetokoiraurheilun lisäksi muuta koiriesi kanssa?
Tuleehan sitä puuhailtua vähän kaikenlaista. Tokoa olemme tehneet kun aikaa on jäänyt sekä jälkeä.

Miten pitkään olet harrastanut koirahiihtoa?
Koirahiihtoon mulla on semmoinen viha-rakkaussuhde, johtuen huonosta hiihtotaidosta. Ensimmäisen kilpailun kilpailin hiihdossa kuusi vuotta sitten, mutta silloin jätin lajin hautumaan pariksi vuodeksi. Löysin lajin uudelleen Amokin myötä 2016 ja sitä on sitten lähdetty puoliväkisin vääntämään ja kehityttykin huimasti.

Miten pidätte kunnon yllä, miten te harjoittelette?
Teemme pitkiä irtolenkkejä. Itse kävelen tai valitsen vuodenajan mukaan välineen ja koirat saavat liikkua luonnollisesti. Koirani käyvät vesijuoksemassa säännöllisesti lihaskunnon ylläpitämiseksi ja tuomaan ulottuvuutta treeniin. Vesijuoksu on hyvä tapa vahvistaa syviä lihaksia. Kun on aika alkaa treenaamaan, niin mukaan astuu pitkäkestoiset ravilenkit ja erilaiset pilkotut lyhyet vetotreenit. Omaa kuntoa tulee pidettyä yllä erilaisilla jumpilla ja kestävyysharjoittelulla.

Millainen koirien ruokavalio on? Mitä erityisesti pitää ottaa huomioon urheilevien koirien kanssa?
Koirani syövät 50/50 raakaruokaa ja nappulaa. Urheilevan koiran ruokavaliossa pidän tärkeänä rasva/proteiini suhdetta, sekä sitä, että ruoka on imeytyvyydeltään laadukasta ja mahdollisimman puhdasta. Kuivaruokana käytämme Naturean Naturals nappuloita, joissa on korkea lihapitoisuus, eikä viljoja ole. Lihana käytämme pääasiallisesti Murren Classic aterioita, sekä crossattua lihaa.

Käytättekö mitään lisiä ruokailun yhteydessä / treenien yhteydessä?
Nyt on jouduttu sinkkiä lisäämään ruokaan talvella, mutta normaaliin ruokaan yleisesti emme käytä muuta lisiä kuin omega rasvahappoja sisältäviä öljyjä. Treeni- ja kisakaudella lisäämme juottoihin Flying Dogin Mineral Drink -jauhetta turvaamaan riittävä elektrolyyttien saanti. Kovien rypistysten jälkeen palauttavana käytämme Flying Dog After Drink -jauhetta tehostamaan palautumista.

Onko sinulla jotain neuvoja koirahiihdosta kiinnostuneille? Jotain mitä aloittelijan kannattaisi ehdottomasti ottaa huomioon?
Kyllä iloinen mieli ja halu tehdä yhdessä koiransa kanssa on yleensä se paras moottori mihin vaan koiraharrastukseen. Varusteet kannattaa kyllä käydä tarkistuttamassa kokeneemmilla, jos ei itse ole ihan varma että istuuko vaikka valjas tai onko oma vetovyö säädetty oikein. Oikeilla ja oikein säädetyillä varusteilla on varmasti mukavampi molempien mennä vaikka sukset olisikin sitten solmussa.

Heidi kävi näyttämässä meille mallia miten koirahiihto sujuu kun lajin taitaa. Myymälävastaavamme Karoliina pääsi myös testaamaan koirahiihtoa Heidin kovakuntoisen dobermanni Amokin kanssa. Miten pitkälle pötkii parhailla vetovaruisteilla ja rohkealla asenteella? Videomateriaalia Karoliinan koirahiihtokokemuksesta löytyy täältä.  

Seuraa Heidin ja koirien menoa osoitteessa teamwerun.fi ja Instagramissa @teamwerun.fi!

 

Leave a Reply