Valjakkokoira Riemun ruokavalio muuttuu

Tavoitteena tasapainoinen ruokavalio – testissä Lammas- ja Voima-mix raakaruuat

Meidän perheen juttu on vetokoiraurheilu. Laumaamme kuuluu tällä hetkellä vajaa 2-v. seisoja-mix Riemu sekä rescue-koirat Tilli ja Jamppa. Kilpailemme Riemun kanssa aktiivisesti talvi- ja sulanmaan vetolajeissa, ja se on jo osoittanut oivalliseksi vetokoiraksi nuoresta iästään huolimatta.  SM-mitaleja viime kaudella kertyi kaksi, ja pääsimme juuri mukaan maajoukkueeseen kaudelle 2017-2018.

Harjoitus- ja kilpailukaudella harjoittelemme Riemun kanssa pääsääntöisesti 3 kertaa viikossa vetoharjoituksia joiden pituus vaihtelee 4-10 km välillä riippuen treenijaksosta ja lämpötilasta. Sen päälle koiralle tulee vielä muu lenkitys ja juoksutus. Näin ollen koiran energian tarve on suuri. Riemun kanssa meillä on ollut haasteena saada riittävästi energiaa ruuasta ja toisaalta pitää koiran vatsa tasapainossa. Erityisesti rasvapitoisen kuivaruuan imeytymisessä on ollut ongelmia, jotka korostuvat ruuan määrää kasvaessa.

Murren Classic raaka-ateriat ovat hyvä lisä myös urheileville koirille

Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta raakaruokinnasta, vaikka olen ollut koiranomistajana jo toista kymmentä vuotta. Ehkä suurin syy kokeilemattomuudelle ovat olleet ennakkoluulot ruokinnan hankaluudesta. Kokeiltuamme eri kuivaruokavaihtoehtoja tuloksetta testasimme Murren valmisraakaruokia, josko niistä olisi ratkaisu meidän ongelmiimme.  

Ennakkoepäilyistä huolimatta ruokinta sujui varsin vaivattomasti. Ruuat ovat valmiissa pötköissä, joita on helppo ottaa yksitellen sulamaan. Emme lähteneet heti korvaamaan koko ruokavaliota raakaruualla vaan korvasimme noin puolet ateriasta. Jo tällä muutoksella vaikutukset alkoivat näkyä heti. Riemun vatsan toiminta tasapainottui ja lopputuote muuttui kiinteäksi. Lisäksi raakaruuat näyttävät maistuvan koirille erittäin hyvin ja kupit tyhjenevät (jos mahdollista) entistäkin nopeammin.

Aloitimme raakaruokakokeilun varovasti Lammas- ja Hepo-Mix ruuilla, mutta lisäsimme raakaruuan määrää nopeasti, koska se näytti sopivan koirien vatsoille hyvin. Tällä hetkellä meillä ovat käytössä Lammas- ja Voima-Mix raakaruuat joita syötän vuorotellen. Näistä Lammas-mix on rasvaisempaa (rasvaa 25,8%) ja se sopii hyvin harjoitus- ja kilpailukaudelle. Voima-mix on rasvapitoisuudeltaan pienempi (11%), ja se sopii hyvin vaihteluksi lammas-mixin kanssa tai esim. kesäkaudelle kun kovemmat harjoitukset ovat tauolla.  Itse pidän erityisesti Lammas-Mixin koostumuksesta, joka on sulanakin melko kiinteää. Voima-Mix taas sisältää ohrasta, kaurasta ja pellavansiemenestä valmistettua puuroseosta lihaseoksen lisäksi, joka tekee sen koostumuksesta sulana hiukan löysempää.  Molemmat maistuvat koirille hyvin.

Itselle kuivaruuan ja valmisraakaruokien sekoittaminen on ollut helpoin ratkaisu, koska minun ei ole tarvinnut miettiä ravintoaineiden lisäämistä. Lisäksi reissaamista helpottaa, kun koirien vatsat ovat edelleen tottuneet myös kuivaruokaan, jota on helppo säilöä reissujen aikana. Tutustu Naturean kuivaruokiin täältä.

Kaiken kaikkiaan voin todeta, että Murren raakaruuat ovat sopineet meidän laumalle mainiosti ja niiden ansiosta saimme vihdoin Riemun vatsan tasapainoon. Ne ovat helppokäyttöisiä ja oiva tapa monipuolistaa koirien ruokavaliota. Voimme suositella niitä muillekin!

Lue vinkit ja ohjeet Murren Classic -aterioiden käyttöön.

Murren Classic -raaka-aterioihin ja vaihtoehtoihin voit tutustua täältä.

 

Matti Laaksonen ja Riemu

 

Leave a Reply