Valjakkohiihdon MM-kisojen prossia Murren aterioiden voimalla!

Onnea Hanna!

Hannalla on Kanadan MM-kisojen pronssimitali! Sponsoroimme Hanna Kaipiaista, joka ottaa koiraurheilun tosissaan Topi-koiransa kanssa (Hanna ja nuori kisakoira Topi nappasivat viime syksynä Kanadan sulanmaan MM-kilpailuissa pronssimitalin naisten canicrossista!!). Meistä kaikista ei tule MM-mitalisteja, mutta pyysimme Hannaa kertomaan siitä, miten voisi aloittaa vaikkapa koirahiihtoharrastuksen ihan omaksi ilokseen.

Koirahiihdossa koira vetää valjaissa hiihtäjää, joka etenee vapaan hiihtotavan tekniikalla koiran perässä. Ehdottoman tärkeää on löytää sovittamalla koiralle sopivat valjaat. Vetonarun, joka kiinnitetään hiihtäjän vetovyöhön tulee olla joustava.

Koirahiihto_Hanna_Kaipiainen

kuva 31.01.2016 Törmävaaran koirahiihdoista. Kuvaaja: Katja Suvanto

Koirahiihdon aloittaminen ei vaadi Hannan mukaan mahdottomuuksia, mutta siihen tarvitaan koiralle sopivat valjaat, vetonaru ja hiihtäjälle vetovyö. Meillä Murren Murkinassa on hyvä valikoima erinomaisia Zero D.C valjaita, joista sovittamalla löytää varmasti omalle koiralle sopivan. Lisäksi meiltä löytää vetovöitä ja joustavia hihnoja. Kannattaa tulla sovittelemaan oman koiran kanssa! Voimme myös tilata valjaat mittojen mukaan, mutta silloin käsin tehdyt valjaat eivät kyllä tämän talven lumille ehdi. Hiihtäjä tarvitsee vapaan hiihtotavan varusteet.

Hanna kertoo, että koira totutetaan suksiin ja vedon tunteeseen alussa lyhyillä nopeilla harjoituksilla: 100 – 300 m riittää alkuun pyrähdykseksi. Koira lähetetään matkaan käskystä ja maalissa on syytä olla palkka, jota koira tavoittelee. Palkka voi olla lempilelu tai ruokakuppi, jossa on helposti nieltävää herkkua. Kun koira oppii lähtemään määrätietoisesti eteenpäin, voi matkaa palkalle alkaa pidentää vähän kerrallaan. Näin luodaan koiralle motivaatiota vetämiseen ja kuntokin alkaa nousta vähän kerrallaan.

Hanna vinkkaa, että paikallisten seurojen kautta voi saada tietoa kimppatreeneistä ja kaupunkien koirahiihtovuoroista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koiran kanssa hiihtäminen on yleisesti ottaen pururadoilla kielletty, jotta yhteiseen käyttöön sopivat ladut pysyvät kunnossa! Tietysti koirahiihtoa alotettaessa tulee itse olla jo tottunut vapaan hiihtotavan harrastaja – jos kumpikin on aloittelija, voi olla kenties liian monta mutkaa matkassa.

Valjakkohiihdossa koira vetää pulkkaa, johon hiihtäjä on kiinnittynyt vetonarulla. Valjakkohiihto vaatinee enemmän harjoittelula ja varusteita – sitä voisi olla hyvä käydä katsomassa vaikka talven kisoissa, jos ne sattuvat sopivan matkan päähän. Suomen Valjakkourheilijoiden liiton sivuilta voi käydä tutustumassa lajiin ja kisoihin, jos haluaa lisätietoja.

Hanna ja Topi katsastavat tulevia kisoja lumitilanteesta riippuen ja Hannan sekä Topin olisi tarkoitus startata seuraavissa kisoissa:

  • 20.02 SPKL SM Vekaranjärvi pulkkaluokka 10 km
  • 21.02 Lempparisprint Heinola koirahiihto 8km
  • 28.02 Imatran koirahiihto 10km
  • 05.03 Pärnävaara Joensuu pulkkaluokka 10km

 

Hannan tiimin talvi ja tiimin ruokahuolto

Hanna kertoi oman tiiminsä talvesta, että hiihtokausi aloitettiin jo joulukuussa Syötteellä testaamalla pulkkaa ja hiihtämällä koirille lyhyempiä vetoja. Etelä-Suomen kelit ovat rajoittaneet lajiharjoittelua, mutta painopisteenä on nyt ollut peruskunnon kehittäminen. Pohjoisen kisaviikonloppu tammikuun lopussa tuli ja meni. MM-kisan jälkeen ei Hannan mukaan oltu ihan parhaimmassa terässä, mutta osallistuminen ja hiihtämään pääseminen oli tärkeintä Hannalle ja Topille.

Hanna oli Topi-koiran kanssa vuoden ensimmäisessä pulkkakisassa Ounasvaaralla ja heti seuraavana päivänä Tervolassa koirahiihdon SM-kisassa, jossa he sijoittuivat viidensiksi.

Topi_monipuolinen-liikunta

Topi harrastaa monipuolisesti liikuntaa kesällä ja talvella, mikä pitää peruskunnon hyvänä.

Hannan kisakoira on lyhytkarvainen saksanseisoja Topi, joka syö aamulla 500 g ja illalla 500 g Murren valittua mix-ateriaa. Kisa-aamuina Topi ei syö, vaan se juotetaan hyvissä ajoin ja ruoka annetaan vasta kisasuorituksen ja loppuverryttelyn jälkeen. Topi kuuluu sarjaan ”erittäin aktiiviset ja paljon liikkuvat koirat” ja Murren Classic-aterioita kuluu Topilla yhteensä 7-9 kg viikon aikana.

Tiimin juniori, myös lyhytkarvainen saksanseisoja Urho (9kk) syö myös Murren valittua ateriaa 500 g aamulla ja illalla. Urho on vielä kasvuiässä, joten iltaruokaan on lisätty lihaa, jotta koiran kehitys pysyy tasapainossa. Koska Urho näytti silmämääräisesti hoikalta, lisättiin ruokaan lihaa, joten Urholla kuluu ruokaa viikossa 10-12 kg.

Tiimin vanhemmat koirat, belgianpaimenkoira malinoissit syövät kevyemmin. Ruokinnassa otetaan huomioon koirien ikä ja aktiivisuustaso. Malinoisnarttu Kessulla ruokaa kuluu viikossa 4-5 kg/viikko ja malinoisuros Alpolla 6-7kg/viikko.

Hannan koirien ruokavalion perustana on pitkään olleet Murren Classic-ateriat, joita koirat syövät monipuolisesti eri lajeja vaihdellen. Eniten menee Multi-mixiä, Voima-mixiä, Lihakasvis- ja Kana-mixiä. Koirille lisätään tarpeen mukaan hiukan nestettä ruokaan, jotta nestetasapaino pysyy kunnossa myös harjoituksissa.

Murren Classic -ateriat sopivat mainiosti niin kotikoirille kuin aktiivisille huippu-urheilijoille! Koko koirajoukko kuluttaakin viikossa Murren Classic-aterioita ja jonkin verran lihaa 30-36 kg viikon aikana. Aika mahtava määrä. Raakaruokinta on toiminut Hannan koirien hyvinvoinnin pohjana jo kauan. Siihen on yksinkertainen syy. Raakaruokinnan ja Murren Classic-aterioiden kanssa koirien turkit ovat kiiltävät, sileät ja niissä on luontainen rasva; silmät ovat kirkkaat ja korvat pysyvät luonnostaan puhtaina. Lisäksi koirat jaksavat hyvin fyysistä rasitusta ja myös palautuvat siitä hyvin. Näillä yksinkertaisilla ja tärkeillä keinoilla – monipuolinen ja tasapainoinen ruokinta, riittävästi lepoa ja liikuntaa – koirat pysyvät aktiivisina, terveinä ja hyvinvoivina.

DSC_1548

Nähdään meillä Murren Murkinassa:) verkossa tai myy meiltä löytyy hyvät eväät ja varusteet kaikenlaiseen kivaan oman karvatassun kanssa!

t. Murren tiimi

Leave a Reply