Murren Murkinan tarina – unelmaa jäljestämässä

Murren Murkina on 15-vuotias. Lue, miten pienestä varastomyymälästä kehittyi tuotekehityksen edelläkävijä. Yksityinen eläintarvikeliikkeemme on pärjännyt kiihtyvän kilpailun ja kansainvälisten yhtiöiden keskellä uskomalla itseensä: haluamme tarjota parasta ruokaa ja parhaita tuotteita lemmikeille. Tervetuloa tutustumaan Murren Murkinan ensimmäisiin vuosiin!

”Tilaa kotisivuilta. Hae tuotteet varastosta tai tilaa ne kotiinkuljetuksella!” Murren Murkinan toiminta alkoi pienestä kerrostalon autotallista. Kyseessä oli ensimmäinen koirien raakaruokintaan erikoistunut varastomyymälä pääkaupunkiseudulla. Se aloitti tammikuussa 2004, ja ajatus oli tarjota raakaruokaa kohtuuhintaisesti ja asiakasta lähellä.

Murren Murkinan liikeidean taustalla oli nuori palvelukoiraharrastaja Minna, jonka omat koirat olivat hyötyneet luonnollisesta raakaruokinnasta.

Edelläkävijä alusta asti

Asiakaspalaute osoitti, että tuotteillemme oli selkeä kysyntä, joten avasimme ensimmäisen kivijalkamyymälän Helsingin Malmille. Myymälä oli erikoistunut koirien raakaravintoon, ja siellä oli useita pakastearkkuja sekä muutama hylly vitamiineja ja ravinnelisiä tukemaan raakaruokintaa. Jo pian muutimme suurempiin tiloihin Malmilla. Toiminta laajeni elintarvikeliikkeen kaltaiseksi, ja tuotevalikoiman ytimessä olivat raakapakasteet ja lihat. Tärkeä osa asiakaspalvelua oli ruokintaopastus – meidät tunnetaan edelleen asiantuntevasta palvelusta. Halusimme kannustaa myös koiraurheiluun: Julius K9 -motivointipatukat ja -pallot sekä Jokke-nahkataluttimet ja -pannat tulivat heti myyntiin.

Vuonna 2005 toimme markkinoille barf-ruokintaan tarkoitetut omat valmissekoituksemme, MurreMix-tuotteet: luuton ateriasekoitus Lihakasvis-Mix ja Liha-Mix (myöh. Lihaluu-Mix) -ateria korvaamaan lihaisia, kokonaan syötäviä luita. MurreMix-pakasteateriat olivat laatuaan ensimmäisiä Suomessa, ja ne ovat näyttäneet esimerkkiä koko toimialalle, jopa kansainvälisesti. Nykyisin Murren Classic -sarjaan kuuluu jo 7 erilaista ateriasekoitusta.

Ensimmäisistä MurreMix-aterioista kerrottiin lehtijutuissa ja ilmoituksissa. Olemme ylpeitä ja iloisia lemmikkiruokatrendin kehittymisestä luonnonmukaisemmaksi ja terveellisemmäksi ja haluamme tukea kehitystä jatkossakin.

Koirien aktiivisuuden ja hyvinvoinnin puolesta

Vuosi 2006 alkoi vauhdikkaasti. Eläintarvike Murren Murkina Oy perustettiin, Minnan äiti Lahja tuli mukaan toimintaan ja Malmilta oli aika muuttaa Kehä III:n varrelle Helsingin Pukinmäkeen.

Tuoteuutuuksiin kuuluivat Zero DC -valjakkourheilutuotteet koirille ja ulkoiluttajille. Tšekkiläisen valmistajan intohimoinen koiraurheiluasenne vakuutti, ja laadukkaat ja ergonomiset tuotteet sopivat hyvin Murren Murkinalle. Uskomme, että koirien kanssa liikkuminen ja harrastaminen sekä koirien motivointi ovat osa koirien kokonaisvaltaista hyvinvointia. Meiltä saakin välineet koulutukseen, motivointiin, jäljestämiseen, agilityyn, valjakkourheiluun, koirapyöräilyyn ja -hiihtoon, vetourheiluun sekä muihin harrasteisiin.

Äiti ja tytär Lahja ja Minna Murren Murkinan kasvua ja kehitystä edistämässä. Murren Murkina on alusta saakka halunnut olla asiantunteva mutta samalla kotoisa. Lahja oli mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa vuosina 2006–2014 ja keskittyi muun muassa yrityksen hallinnollisiin tehtäviin ja jälleenmyyntiasiakkaisiin. Kevättalvella 2006 siirryimme Malmilta Kehä III:n varrelle Pukinmäkeen. Tämä myymälä palvelee edelleen lemmikinomistajia, ja aloittamisen jälkeen sen tuotevalikoima on kasvanut suuresti ja myymälän ilme uudistunut.

MurreMixiä koko Suomeen

Koirien raakaruokinta kiinnosti ihmisiä yhä enemmän, ja vuonna 2007 MurreMix-tuotteita alettiin myydä ympäri Suomen. Jälleenmyyjiämme ovat olleet pääsääntöisesti yksityiset lemmikkieläinkaupat.

Yhdessä myymälässä ja omassa tuotesarjassa tuntui olevan tarpeeksi puuhaa pienelle perheyritykselle! Laajensimme silti toimintaamme ja avasimme vuonna 2009 myymälän Espoon Mankkaalle Lidl-keskukseen.

Toimme Suomen markkinoille ensimmäiset urheilukoirien palautumista ja nesteytystä edistävät juomajauheet Flying Dog After Drink sekä Mineral Drink. Kuvassa myös gelatiinia sisältävä Healthy Joints -kapselit. Sittemmin Flying Dog -sarja on laajentunut ja saanut juomajauheiden rinnalle erityistarpeisiin tarkoitettuja lisäravinteita.

Unelma kissojen ja koirien puolesta toteutuu

Vuonna 2011 Murren Murkinalle tapahtui paljon. Espoon Mankkaan myymälämme muutti uusiin tiloihin Lidl-kauppakeskuksessa. Samalla uusittiin myymälän ilme, ja loppuvuodesta laajennettiin ja uudistettiin myös Pukinmäen tila. Uudistumisen myötä halusimme ottaa kissatuotteet pysyväksi osaksi vakituista valikoimaamme.  Unelma koirien – ja kissojen – luonnonmukaisen ruokinnan erikoisliikkeenä oli saavutettu!

Loppuvuonna 2011 Vantaan Tammistoon perustettiin erillinen varastomyymälä palvelemaan paremmin jälleenmyyjien tarpeita. Myöhemmin avasimme tämän myymälän myös kuluttaja-asiakkaille.

Iso ponnistus kannatti

Murren Murkinan ehdottomasti isoin juttu on ollut 1.10.2016 avattu Vantaan Tammiston suurmyymälä. Tammiston jättitila oli meille iso ponnistus ja sisälsi paljon epävarmuutta. Päätös oli kuitenkin oikea, ja olemme päässeet kehittämään Murren Murkinaa haluttuun suuntaan. Tammiston valikoimaan otettiin myös hevosten luonnollista ruokintaa ja hevosharrastuksia tukevia tuotteita. Tuttua Murren Classic -sarjaa laajennettiin loppuvuodesta 2016 uusilla Murren Hepo-Mix– ja Lammas-Mix-tuotteilla.

Tammiston suurmyymälän avajaisissa oli jonoa ulos saakka ja huikea tunnelma! Myymälä otti pian paikkansa koira-, kissa- ja hevosharrastajia monipuolisesti palvelevana erikoismyymälänä.

Usko vainuasi

Olemme olleet omalla alallamme oman tiemme kulkijoita. Olemme onnekkaasti saaneet olla rakentamassa uudenlaista eläinruokakulttuuria ja pystyneet omien myymälöidemme ja tuotteidemme kautta tuomaan raakaravintoa tunnetuksi koko Suomessa.

Kaikki ei tietenkään ole ollut aina mutkatonta. Esimerkiksi vuonna 2012 lähdimme kehittämään eettistä ja luonnollista eläinruokasarjaa uuden yhteistyökumppanin kanssa. Lähtökohdaksi otimme vapaana kasvaneet eläimet. Viljattomat ja vitaminoidut Murren Alkuvoima +Plus -valmisateriat saivat hyvän vastaanoton. Raaka-aineiden saatavuusongelmien ja tuotannollisteknisten syiden takia jouduimme kuitenkin luopumaan sarjasta vuonna 2016.

Välillä on pitänyt myös pohtia, miten jatkamme. Kotoisuus ja pienuus ovat mukavia asioita, mutta miten niillä pärjää kovasti kilpaillulla alalla? Haluammeko kasvaa ja kehittyä, tai kenties pienentää toimintaamme? Luonnollisesti myös monitahoinen yrittäjän työ on välillä väsyttänyt ja tuntunut ristiriitaiseltakin.

Voimaa ja uskoa omaan tekemiseen saa onnistumisista. Syksyllä 2016 saimme mahdollisuuden korkealaatuisten Naturea Petfoods -tuotteiden maahantuontiin ja edustukseen. Raakaruoka on aina sydämessämme, mutta oli miellyttävää ottaa valikoimaan tuotteita, joiden taustalla on samat arvot ja ajatukset kuin meillä Murressa. Asiakaspalaute on vakuuttanut meidät entistä lujemmin siitä, että Naturea on onnistunut raaka-ainevalinnoillaan tekemään aidosti hyviä tuotteita koirien ruokintaan.

Viime vuonna raakatuoteperheemme kasvoi kotimaisilla Murren Basic -raakapakastelihoilla ja valmiiksi pakatuilla luilla. Irtomyyntiin tuli kotimaisia Murren Basic -kuivalihalastuja. Saimmepa valikoimiimme myös 100 % elintarvikelaatuiset Murren Premium -hevosen jauhelihan sekä -nauta-sikajauhelihan! Tulevaisuudessa haluamme panostaa entistäkin enemmän hyvälaatuisiin raaka-aineisiin, tuotteiden laatuun ja alkuperään.

Kiitos kaikille asiakkaillemme – ihmisille ja eläimille

Murren matka pennusta teini-ikään on ollut antoisa. Tänään meillä on suuret erikoismyymälät Helsingin Pukinmäessä, Espoon Mankkaalla ja Vantaan Tammistossa. Varastomyymälä on kasvanut ketjuksi ja yhdeksi eläinruoka-alan edelläkävijäyhtiöistä. 

Näiden vuosien ja vaiheiden jälkeen mistään ei voi olla kiitollisempi kuin uskollisista asiakkaista. On huikeaa, että 15 vuoden jälkeenkin näkee tuttuja kasvoja. Olemme olleet onnekkaita saadessamme sitoutuneita ja meihin uskovia kanta-asiakkaita. Asiakkaat, hyvät tuotteet ja usko omaan tekemiseemme ovat kantaneet meitä kaikki nämä vuodet.

Kiitos siis – ja nähdään Murren Murkinassa! Myymälöihimme ovat aina tervetulleita myös kaikki lemmikit!

 

Leave a Reply