Murren Classic Hepo-Mix testissä

Testasimme tuotetta kolmen kuukauden ajan 8 bordercolliellamme. Riittävän pitkä ajanjakso antoi kattavan kuvan tuotteesta.

Hepo-Mix kuuluu valmisraakaruokana annettavaksi sellaisenaan ilman lisukkeita. Valmisraakaruokien etu on vaivattomuus. Kannustamme silti raakaruokkioita tutustumaan eri ruoka-aineisiin sekoittelemalla ruokia koiralle myös itse. Näin valmisraakaruokien arvioinnista ja valinnasta tulee helpompaa. Kysyimme tarkemmin Hepo-Mixin sisällöstä suoraan valmistajalta. Meitä kiinnosti erityisesti onko liha peräisin kotimaisista hevosista, ja olihan se.

Hepo-Mixissä tuotteen sisältö on rajattu olennaiseen. Tuote on myös erittäin ekologinen: koko hevosen ruho käytetään hyväksi jauhamalla siitä ruokamassa. Näin kaikki ruhon hyödylliset vitamiinit sisäelimistäkin tulevat mukana. Ruhosta ainoastaan isot kantavat luut on jätetty pois sekä sisäfilee. Kaikki muut kuten ihmisravinnoksikin herkulliset paistit ovat mukana. Hevosen lisäksi tuote sisältää jäävuorisalaattia ja kurkkua, nokkosta sekä öljylisän. Ruokamassa tuoksuu todella hyvältä, tuoreen jäävuorisalaatin ja kurkun haistaa selvästi sulaneesta ruoasta.

Tämän kolmen kuukauden testijakson aikana emme antaneet koirillemme normaalia öljylisää ruokiin. Kokemuksemme vuosien mittaan on osoittanut, että itse sekoitettu raakaruoka tarvitsee mukaan öljyt. Hepo-Mixissä on lisättynä camelina-öljyä luonnollisena Omega 3-6 sekä E-vitamiiinin lähteenä. Öljyn puute tai huonolaatuinen öljy vaikuttaa koiran turkin ja ihon hyvinvointiin. Koiriemme turkit pysyivät kiiltävinä ja hyväkuntoisina kevättalveen kuuluvasta karvanlähdöstä huolimatta.

Toisinaan raakaruokamix-tuotteista saattaa tulla ajatus, että joka ikisen ruoka-aterian pitäisi sisältää ihan kaikkea. Monipuolisuus on tietenkin hyvä asia, mutta jokaisen ruoka-annoksen ei tarvitse olla sisällöltään “kaikkea mahdolista”. Valmiit ruokamixit helpottavat omistajien arkea, ja itsekin käytämme laumallemme valmiita ruokasekoituksia kiireisinä viikkoina läpi vuoden. Itse tehtyyn raakaruokaankin on tärkeää olla tuntuma. Aikuisen koiran arkiruoka voi hyvin olla simppeliä, jossa liha, luuaines ja kasvikset ovat koiralle tuttuja ja maistuvat hyvin. Sisäelimiä on helppo lisätä. Niitä voi hankkia yhdelle koiralle vaikka ihan ruokamarketin tarjouksistakin. Kasvislisukkeet valitsemme isolle laumallemme pääosin vuodenkierron mukaan. Kausikasviksia suositaan, ja esimerkiksi kesäisin käytämme paljon kotimaista kurkkua ja kesäkurpitsaa, syksyisin kotimaisia juureksia. Raakaruokinnassa parhaan lopputuloksen saa tutustumalla koiran tarpeisiin ruokinnassa ja sisällyttämällä oman kiinnostuksen ruokaan samalla tavalla kuin omaankin ruoanlaittoon.

Koiramme nauttivat Hepo-Mixistä, yhtään kuppia ei jäänyt putsaamatta puhtaaksi. Koiramme eivät tosin ole nirsosta päästä, mutta itse tuotteen tuoksu on ihmisnenäänkin todella hyvä. Kun opettelee ruokkimaan koiraansa raakaruoalla on hyvä tehdä eri ruokien tai ruoka-aineiden tuoksut itselleen tutuiksi. Ihmisnenä on hämmästyttävän tarkka kunhan sillekin antaa säännöllisesti tehtäviä ja harjaannuttaa tuoksujen maailmaan. Hepo-Mixin tuoksussa on selkeästi ihana tuoreen jäävuorisalaatin tuoksu hevosenlihan lisäksi. Tuotetta tekisi mieli maistaa itsekin.

Aina uuden Hepo-Mix laatikon avattuamme huomasimme ruoan värin muuttuvan. Tätä ei tarvitse säikähtää, sillä raakaruokatuotteissa värivaihtelut ovat hyvin tyypillisiä. Koiranruokateollisuus pystyy tuottamaan tasalaatuisen väristä kuivamuonaa tai muuta valmismuonaa, sillä ruoka on prosessoitua ja siten myös ulkonäön osalta hallittavissa. Raakaruokaa ei prosessoida ja ruoan ulkonäköön ei pyritä vaikuttamaan. Hepo-Mix tuotteessa pääraaka-aine on hevosenliha. Liha on pääasiassa hyvin vähärasvaista, mutta joskus myös hevosella voi olla runsaastikin rasvaa. Silloin ruokamassan väri on vaaleampi. Myös eläimen ikä ja kunto voivat vaikuttaa lihan väriin. Hevosenlihan vähärasvaikuuden vuoksi Hepo-Mix sopii esimerkiksi lihoamiseen taipuvaisille koirille. Meidän energisille koirillemme jouduimme testiajanjakson aikana lisäämään rasvaa ruokiin.

Kokemuksemme perusteella olemme tyytyväisiä Murren Hepo-Mixiin ja annamme sitä koirillemme myös jatkossa. Vähärasvaisena se tulee kuulumaan koiriemme ruokintaan treenikausien välillä, eli keväällä ja syksyllä. Kesän treenikaudella sekä talven kylmässä koiramme tarvitsevat enemmän rasvaa, joten silloin on toisenlaisen ruokavalinnan paikka. Kuitenkin laumamme vanhus, 10-vuotias Tigr-koira ei tarvitse niin energiapitoista ruokaa enää. Tigr tulee saamaan Hepo-Mixiä säännöllisesti ympäri vuoden.

Aino & Jake
Kennel Toberoi

Leave a Reply