Modernia koulutusta – testissä Treat & Train -palkkauslaite!

Tiedon lisääntyessä myös koirien koulutustekniikat ovat kokeneet mullistuksia. Positiivinen vahvistus, ketjuttaminen ja koiran oma oivaltaminen ovat osoittaneet tehokkuutensa koirien oppimisessa, jonka ansiosta esimerkiksi naksutinkoulutus on nostanut suosiotaan valtavasti. Myös allekirjoittanut luottaa näihin tekniikoihin. Kun kuulinkin ensimmäisen kerran Saksan uudesta (ja ehkä yhdestä parhaimmista näin koirakoutsin silmin..) keksinnöstä, oli minun pakko saada se heti testiin. Kyseessä on Treat & Train -palkkausautomaatti!

Treat & Train pakkaukseen sisältyy automaatti ja sen kaksi ”palkkaratasta”, kauko-ohjain, kosketuskeppi sekä kattavat ohjeet laitteen käyttöön. Näppärä CD sisältää esimerkiksi vinkkejä, joihin aparaattia voi koulutuksessa hyödyntää. Laite toimii yksinkertaisuudessaan niin, että kun kauko-ohjaimen näppäintä painaa, päästää laite merkkiäänen, joka ehdollistetaan koiralle naksuttimen tapaan. Äänen jälkeen laite tipauttaa makupalan. Äänenvoimakkuutta on mahdollista säätää. Myös rataksen kiertonopeutta, namien määrän säännöstelyä ja piippausäänen jatkuvuutta on mahdollista säätää. Kauko-ohjaimen ja laitteen välisiä yhteyksiä on neljä, jotta jos paikalla on toinen treat&train laitteen käyttäjä, ei mene yhteydet sekaisin ja aleta vahingossa palkkailemaan naapurikentän koiraa.

 

 

Keksintö on nerokas! Ja koirat rakastavat sitä! Ehdollistaminen naksuttimeen tottuneelle koiralle oli nopeaa, mutta myös aloitteleva koira keksi namin ja äänen yhteyden nopeasti. Kosketuskeppi harjoituksella uuden opettelu laidetta hyödyntäen oli simppeli aloittaa olohuoneen lattialta käsin. Hankin itse laitteen etenkin agilityn juoksukontaktien palkkausta varten, mutta yllättäen laite osoittautuikin hyödylliseksi monessa lajissa. Nykyisin se toimii mm. kaukopalkkana tottelevaisuustreeneissä, sillä on helppo tehdä irtoamistreenejä radalla tai huvitella perus temppujen äärellä kotosalla. Myös arjessa vieraiden saapumisen aikana esiintyvää käytöstä oli helppo harjoitella laitepalkkauksen avulla, että itse voi olla parhaimmillaan vaikka oven takana ovikelloa rämpyttämässä. Enpä olisi myöskään muutama vuosi takaperin uskonut, että voisin opetta koirilleni uusia temppuja sohvalla maaten, elokuvaa katsellen; palkkaus kun oli helppoa ihan vaan nappia painamalla. Laite teki loput.

Laite toimii kahdella D-paristolla, jotka eivät sisälly pakkaukseen. Onneksi aktiivisellakin käyttäjällä paristot toimivat varsin pitkään. Hankalammaksi ongelmaksi osoittautui laitteeseen käytettävien namien valinta. Namun on oltava sopivan kokoinen, mielellään muodoltaan melko pyöreä, eikä se saa liiaksi murustaa. Laitteen ratas tukkeutuu helposti murusista tai esimerkiksi mahdollisesta treenikentän hiekasta, jota laitteeseen voi ajautua treenien yhteydessä. Laitteen säännöllinen puhdistaminen treenien päätteeksi onkin hyvä muistaa.

Suosittelen laitetta kaikille nameista kiinnostuneiden koirien omistajille, jotka haluavat vahvistaa koiran itsenäistä oppimista. Laitteen avulla koiran on helppo tarjota haluttuja liikkeitä, palkkaus on parhaimmillaan äärimäisen tarkkaa, eikä koira opi, että palkkio tulee aina vaan ihmiseltä. Hintansa väärti, täytyy sanoa!

Maija ja testiryhmä Meno, Nauru ja Tara

Leave a Reply