Koiraurheilun vuosi jatkuu – vuorossa agility!

 

Sponsoroitavamme Jonna Keskitalon Kuura-sheltti vauhdissa

Agility on vauhdikas laji, jonka suosio on koko ajan nousussa. Se ei ole ihme, sillä laji tarjoaa haastetta monentasoiselle harrastajalle ja on omiaan lujittamaan koiran ja omistajan suhdetta. Agilityssa koira ohjataan mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi. Ohjaustyyli on vapaa: osa juoksee koko radan koiran vierellä, mutta koiraa on mahdollista ohjata sanallisestikin. Radoilla on erilaisia esteitä, mm. hyppyesteitä, tunneleita, pujottelukepit ja kontaktiesteitä (keinu, A-este, puomi). Radat jaetaan kahteen tyyppiin, hyppyratoihin ja agilityratoihin. Nämä eroavat toisistaa niin, että hyppyradoilla ei ole kontaktiesteitä kun taas agilityradoilla voi olla kaikentyyppisiä esteitä. 

Esimerkki agilityradasta, jossa näkyy eteneminen esteeltä esteelle numerojärjestyksessä. Tämä on Niinu Agility Sportin viikon 15 treenirata. © Teemu ja Niinu Linna

Kuka agilityä voi harrastaa?

Laji on avoin kaikille koiraroduille ja myös sekarotuisille, tosin lajin fyysisyys voi asettaa jotain rajoitteita, ainakin jos pyrkii korkeimmalle huipulle. Lajissa menestyminen edellyttää koiralta kunnon lisäksi hyvää hallittavuutta, toimintakykyä ja toimivaa yhteistyötä ohjaajan kanssa. 

Miten harrastus aloitetaan?

Hyvä tapa aloittaa harrastus on osallistua osaavan kouluttajan järjestämälle alkeiskurssille tai pentukurssille. Kursseja järjestävät Suomen Agilityliiton (SAG) jäsenseurat sekä monet yksityiset koirankoulutusyritykset, kuten Niinu Agility Sport, johon pääsimme myyjämme Ainon kanssa tutustumaan. Tästä luvassa pian lisää juttua! Aluksi kursseilla opetellaan perustaitoja, kuten palkkausta ja motivointia. Agilityn valmistavat taidot ovat pääosassa ennen esteille siirtymistä.

Myös kaikenlainen yhteinen touhuaminen ja peruskoulutus jo ennen varsinaisen agilityn aloittamista valmistaa koiraa tulevaan ja vahvistaa yhteistyötänne.

Agilityssa kilpaileminen

Kilpaillessa koirat jaotellaan kolmeen tasoluokkaan: 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille ja siitä voi edetä 2- ja edelleen 3-luokkaan. Tasoluokkien eroina ovat radan pituus, sen vaikeusaste sekä ihanneajan määrittämiseen käytetty suoritusnopeus. Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella kokoluokkiin, joita on pikkumineistä makseihin.

Kisoissa koirakon suoritus arvostellaan virheiden ja ajan perusteella. Tavoitteena on aina nollarata, jolloin rata suoritetaan ilman virhepisteitä ennalta määritellyn ihanneajan puitteissa. Suhteellisen nuori Englannissa 1970-luvulla kehitetty laji on levinnyt ympäri maailman ja lajin maailmanmestaruudesta kisataan vuosittain. Seuraavat MM-kisat järjestetään Turussa syyskuussa. 

Lisätietoa löydät täältä:
Agilityliitto: http://www.agilityliitto.fi/
Kennelliitto: https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/agility

Leave a Reply