Koiranpennun raakaruokinnasta

Luonnoneläimille ei ole kasvukäyriä, ei ravintolisiä eikä täysipainoisia valmisruokia. Erikoista on, että silti ne kasvavat terveiksi ja vahvoiksi, lisääntymiskykyisiksi yksilöiksi. Koirien kasvatuksessa on vuosikymmenten ajan ollut tarjolla valmiita ratkaisuja kuivaruokien muodossa. Löytyy energiaruokaa, pikkukoiran ruokaa, penturuokaa, ison rodun penturuokaa ja vaikka mitä erikoisruokia. Näitä ei voi kuitenkaan verrata raakaruokitun koiran etuoikeutettuun asemaan saada syödä prosessoimatonta, puhdasta ravintoa. Ravinnon koostumus on raakaruokkijalla tarkasti tiedossa eikä mukaan solahda mitään koiralle hyödytöntä tai vaarallista.

Omin käsin raaaruoka-annokseen pilkottu liha ja lisukkeet on yllättävän helppo toteuttaa. Valmiit raakaruoka-mixit tekevät ruokinnasta vieläkin helpompaa.

Hyvälaatuisen lihan osuus koiranpennun raakaruokinnassa on välttämätöntä. Omassa kasvatustyössämme raakaruokinta on ollut mukana alusta saakka. Pentumme ovat luovutusikään saakka 100% raakaruokittuja, ja noin puolet kasvattien uusista omistajista ovat jatkaneet raakaruokinnalla. Lähtökohtaisesti raakaruokintaan on monenlaisia lähestymistapoja. Olennaisinta meillä on ollut maalaisjärki ja helppous. Pentumme lähtevät uusiin koteihin helpon raakaruokaohjeen sekä perusteellisen perehdytyksen kanssa. Raakaruokinta vaatii ennemminkin ymmärrystä kokonaiskuvasta kuin kykyä mittailla päivittäin grammoja eri raaka-aineissa. Käytäntö on toiminut ja olemme tyytyväisiä kasvattiemme terveystilastoon niin raakaruokittujen kuin teollisilla kuivamuonillakin ruokittujen pentujen osalta.
Monipuolisen raakaruokinnan sekä erityisesti prosessoimattoman lihan antamisen positiivinen vaikutus näkyy suoraan koiranpennun yleiskunnossa ja terveydessä. Pitkällä aikavälillä kokemuksemme raakaruokinnasta on niin ikään ollut positiivinen. Terveystutkimuksissa vahvistetut luuston terveystulokset ovat kasvatuksemme kulmakiviä, puhumattakaan kaikenlaisten allergioiden loistamisesta poissaolollaan. Mainittakoon, että 50:stä aikuisesta kasvatistamme 27 on ruokittu pennusta saakka yksinomaan raakaruoalla. Näistä vain kahta on kohdannut vakava kasvuhäiriö, joista toinen on ollut kyynärän kasvuhäiriö ja toinen olkapään OCD. Raakaruokinnan osuutta näiden tapausten kohdalla pidämme varsin pienenä. Kasvuhäiriöt ovat yleensä kokonaisuuden summa muodostuen ruokinnasta, liikunnasta sekä perimästä.

Raakaruokinnalla oleva koiranpentu tarvitsee myös luita. Pikkupennulle on annettava lisäksi mm. lihaluurouhetta, sillä kovaan luuhun eivät maitohampaaat pysty.

Keho ei ole kone joka vaatii säännöllisesti samat tietyt ainekset toimiakseen. Liian tieteellinen suhtautuminen raakaruokintaan pilaa helposti koko ilon ja raakaruokinnan mielekkyys katoaa. Koiranpennun raakaruokinnassa on olemassa tietyt raamit, joiden sisällä on hyvä pysyä, mutta päivittäistä tuskaa grammojen mittaamisessa pidämme tarpeettomana. Käytämme mielellämme esimerkkinä raakaruokinnan perehdytyksessä villejä petoeläimiä, joiden pentujen ruokinta on täysin riippuvaista sen hetkisestä saaliskannasta. Täydelliseen monipuolisuuteen ravinnon saannissa onnistuu ani harva pentoeläin. Poikaset kasvatetaan sillä mitä saadaan saaliiksi, joten ruokavalio voi siten olla hyvinkin yksipuolista. Toisin kuin villeillä luonnoneläimillä, nykyisten raakaruokien runsas tarjonta esimerkiksi Murren Murkinassa mahdollistaa monipuolisen ravinnonsaannin hyvin helposti. Koirankasvattamisessa ruokinnasta on tehty tiedettä, mikä on hyvä asia, mutta ihmiset tuskailevat monimutkaisten molekyylirakenteiden nimien ja määrien opettelussa turhaan. On parempi ymmärtää raakaruokinnan kokonaisuus kuin keskittyä nippelitietoon.

Valmiissa maailmassa on valinnanvaraa. Valinnanvapaudesta ei kuitenkaan pitäisi tehdä numeroa. Kaikkia mahdollisia tarjolla olevia ruoka-aineita ei ole välttämätöntä antaa jokaiselle kasvavalle pennulle. Vaihtelu raakaruokinnassakin on toki ihan hyvästä sopivissa määrin, vaikka pennut kasvavat lähestulkoon yhtä hyvin riippumatta siitä minkä eläimen lihaa esimerkiksi ravinnon pääraaka-aineena käyttää. Pieniä riskejä lihassa on riippuen mitä lihan mukana kulkeutuu koiraan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi runsasta itämeren kalojen antamista tai säännöllisesti hevosen lihaa syöviä koiria jos liha on peräisin kotiteurastuksista. Koiranruoaksi kelpaavaksi hevosenlihaksi saatetaan joskus lajitella voimakkaasti antbiooteilla lääkityn eläimen lihaa. Hevosenlihan säästäminen koiralle on useimmissa tapauksissa järkevämpää kuin lihan laittaminen monttuun, mutta antibiottiasia kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Suomessa hiljattain julkaistu selvitys erittäin haitallisten dioksiinien ja PCB-yhdisteiden kertymisestä ihmisiin kalansyönnistä koskee myös koiria, vaikka tutkimuksessa ei koiria mainitukaan. Nämä elimistölle vaaralliset yhdisteet hajoavat hitaasti ja kasaantuvat ravintoketjussa lihansyöjiin. Tästäkin huolimatta kalaa kannattaa sisällyttää raakaruokintaan, sillä kaloissa on myös erittäin tärkeitä terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Koiran ruokkimista yksinomaan Itämeren kalalla emme kuitenkaan suosittele.

Erilaisissa lihoissa on eri määrä rasvaa, joten meillä talvipennut syövät enemmän rasvaista porsaanlihaa kuin kesäpennut, joille annamme suhteessa enemmän nautaa tai siipikarjan lihaa. Hevosenliha on suosiossamme aina kun sitä satumme saamaan ja hevosen taustat tunnemme.

Ruokinnassa monipuolisuuteen kannattaa toki pyrkiä, mutta päivittäinen vaihtelu “vaihtelemisen ilosta” ei ole tarpeen. Kultainen keskitie on paras, ja saatavuuden mukaan voi kasvavalle koiranpennulle vaihdella raakaruokinnan aineksia. Käytämme myös vitamiinivalmistetta 1 kerta / viikko kasvavien pentujemme ruokinnan tukena. Vitamiinilisää ei kuitenkaan tule antaa päivittäin, sillä raakaruoka itsessään sisältää jo vitamiinit luonnollisessa muodossaan. Nykyisin käyttämämme vitamiinilisä on Flying Dog Vitamins &Minerals valmiste, johon siirryimme kilpailevasta tuotteesta Flying Dogin korkeampien ainesosamäärien vuoksi. Flying Dogin vitamiinilisä on pakattu gelatiinikapseleihin, mutta kapselit voi myös aivan hyvin avata ja ripotella jauheen suoraan ruoan päälle.

 

36-päivän ikäiset bordercollie-pentumme syömässä ensi kertaa raakaa lihaa. Hyvin maistuu! Lihana Murren Basic broileripullat, jotka kokonsa ja koostumuksensa puolesta sopivat pikkupennuille hyvin.
.

Aino & Jake

Leave a Reply