Kissanpennun ruokinta ennen luovutusikää

 

Kiinteän ruoan tarjoaminen alkoi luuttomalla broilerin jauhelihalla.

Seuraavassa tekstissä haluan kertoa, miten toteutin käytännössä kissanpentueen ruokinnan ennen niiden luovutusta.

Neva Masquerade rotuinen kissani synnytti kolme isoa ja hyväkuntoista pentua, kaksi kollia ja yhden nartun. Noin viiden viikon ikäisinä pentujen kiinnostus kiinteää ruokaa kohtaan heräsi. Siihen mennessä ne olivat pärjänneet pelkällä emon maidolla. Aloitin kiinteän ruoan tarjoamisen kotimaisella ja luuttomalla broilerin jauhelihalla. Alkuun pennut söivät yhden pullan kolmistaan päivää kohden ja maito pysyi yhä pääasiallisena energianlähteenä. Kiinteän ruoan syöntimäärät kasvoivat kuitenkin päivittäin.

Halusin totuttaa pennut jo mahdollisimman pienenä erilaisiin ruokiin, ettei niistä tulisi aikuisina niin nirsoja. Pennut saivat maistella Murren Murkinan laajasta raakaruokavalikoimasta mm. broilerin, naudan, sian, kalkkunan, hevosen ja poron lihaa sekä lohta. Tarjosin pennuille myös erilaisia märkäruokia kokeiltavaksi. Pääpaino oli kuitenkin koko ajan raakaruokinnassa. Tutustu kissojen raakalihatuotteisiin tästä.

Pehmeän ruoan ohella pennuilla sekä emällä oli tarjolla Naturean Lands Cat & Kitten kuivaruokaa. Naturean kissanruoka on siitä hyvää, että se on monipuolista ja sisältää kissalle sopivia eläinlajeja kania ja kanaa, silliä ja lohta. Naturean Lands Cat & Kitten on ainoa kalaa sisältävä kuivaruoka, mitä aikuinen kissani suostuu syömään. Se kertoo varmasti jotain siinä käytetyn kalan tuoreudesta ja laadusta. Kalan sisältävät omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä pentujen kehitykselle ja pitävät näyttelykissan turkin hyvässä kunnossa. Tutustu viljattomaan Naturea Cat & Kitten kuivaruokaan sekä Aitoihin viljattomiin Naturea märkäruokiin.
Pentujen ollessa muutaman kuukauden ikäisiä tarjosin niille ensimmäistä kertaa myös kokonaisia broilerin luita. Broilerin siivillä pennut lähinnä leikkivät, mutta kaulat upposivat hyvää kyytiä parempiin suihin. Kun pentujen hampaat kykenivät luumateriaalin pureskeluun, niin lisäsin ruokintaan jauhettua luuta sisältäviä tuotteita. Emon maito takaa pennuille riittävän kalsiumin saannin, mutta luovutuksen jälkeen niiden on saatava kalsium muualta. Siksi aloitin luumateriaaliin totuttamisen jo hyvissä ajoissa ennen luovutusta. Kissoille sopiviin raakaluutuotteisiin ja jauhettuihin luusekoituksiin voit tutustua täältä.

Kissanpentujen totuttaminen raakaan luumateriaaliin.

10- 12 viikon iässä totutin pennut syömään kissoille tarkoitettuja Vaisto pullia. Vaisto aterioissa on lihaa, sisäelimiä ja luita oikeissa suhteissa. Pentujen uusien omistajien oli helppoa jatkaa pentujen ruokintaa niillä myös uudessa kodissa. Kun kissanpennut ovat pienestä lähtien oppineet raa’an lihan makuun, niin se on niille mieluisaa. Vaikka kissoillani on aina myös kuivaruokaa tarjolla, niin ne valitsevat aina ensisijaisesti raakaruokaa sisältävän aterian.
Emmi / FI*Carnin kissala

Leave a Reply