10-vuotias työkoira tarvitsee tukea ravitsemukseen

Työkoiran lähestyessä eläkeikää on erityistä huomiota kiinnitettävä koiran yleiskunnosta huolehtimiseen. Usein lisäravinteet ovat hyödyksi monipuolisenkin ruokinnan tukena.

10-vuotias Tigr siirtämässä lampaita

Laumamme vanhin, 10-vuotias paimentava bordercollie Tigr, on nuoresta saakka ollut erittäin aktiivinen koira. Työssään tinkimätön tapaus, joka ei liiemmälti omia kolhujaan murehdi. Korkean kipukynnyksen omaava koira on kuitenkin ollut työläs omistajalle. Nuorempana Tigr kaahottaessaan törmäsi rajusti puuhun, minkä seurauksena kaksi selkänikamaa luutui pysyvästi yhteen. Tämän loukkaantumisen jälkeen emme uskaltaneet jatkaa lupaavasti alkanutta agilityuraa, mutta paimennuksessa ei tuo vamma ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia.

Realiteetti on, että koira vanhenee ja vanhat vammat usein pahentuvat. Tigrin selässä on havaittavissa ajoittaista kipeytymistä. Tämän Tigr osaa kyllä loistavasti peittää jos vain on toiveita töihin pääsystä. Epänormaalin nivelen aiheuttaman selän toiminnan helpottamiseksi, Tigr on saanut jo pidempään glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja laadukasta öljyä.

Puoli vuotta sitten saimme kokeiluun uuden Flying Dogin gelatine lisäravinteen. Gelatiini eli kotoisammin liivate on peräisin nahasta, jänteistä, suolista, rustoista ja luista. Sidekudoksen gelatiiniproteiineilla on erilainen koostumus verrattuna lihan proteiineihin. Siten gelatiinilla on oma vaikutuksensa ja hyötynsä elimistössä. Lisäravinteena se voi auttaa ehkäisemään nivelten kulumista.

Gelatiinia ihmisten keskuudessa testanneet, ovat huomanneet usein hyötyä myös ihon hyvinvoinnissa. Tigrin ihon osalta heleyttä on hankalampi huomata, mutta tuotteen kerrotaan auttavan myös turkin ja kynsien kuntoon. Ainakaan testijaksomme aikana ei ole ollut havaittavissa turkin kiillottomuutta. Kynnetkin olivat entisellään. Kynsistä huomaamme heti, jos lisäravinneöljyä ei ole hetkeen annettu. Tigr ei ole nyt puoleen vuoteen saanut öljylisää, joten kenties gelatiini auttoi pitämään kynnet kunnossa.

Gelatiinin sanotaan olevan erittäin hyväksi nivelille sen sisältämien aminohappojen vuoksi. Nämä aminohapot auttavat korjaamaan sidekudoksia. jollon nivelrikon kehittymistä voidaan hidastaa. Kyseisiä aminohappoja ei kuitenkaan pidetä välttämättöminä, sillä keho pystyy itse niitä tuottamaan. Erikoistilanteissa, eli silloin kun keholla on suurempi aminohappotarve kuin mitä se pystyy itse tuottamaan, on gelatiinilisän antaminen kokeilun arvoista. Antojakson on kuitenkin oltava riittävän pitkä.

Tigr näyttämässä paimennusmallia pojalleen Neolle

Epäilemättä gelatiinin antamisessa suurin hyöty tuleekin ikääntyvien ja toipuvien koirien tapauksissa. Pelkkä gelatiini tuskin toimii ihmeaineena koiran nivelvaivojen parantamisessa, mutta glukosamiinin, kondroitiinisulfaatin ja laadukkaiden öljyjen lisänä se tuntuisi olevan tukiaineena hyödyksi. Gelatiini kun toimii luonnollisena lisänä koiran nivelten ja hyvinvoinnin tukemisessa.

 

Aino & Jake
Kennel Toberoi

Leave a Reply